De fapt, un studiu din 2020 publicat în Biomedicine & Pharmacotherapy a sugerat că licopenul și derivații săi ar putea fi folosiți în terapia cancerului de prostată.
Pentru bărbați, îngrijirea sănătății prostatei poate preveni o mulțime de probleme de sănătate sexuală și reproductivă. Prostata – glanda care se află sub vezica urinară și în fața rectului – este responsabilă pentru hrănirea și transportul spermei prin lichidul seminal.
De asemenea, este implicată în procesul de transformare a testosteronului în dihidrotestosteron, un metabolit biologic activ al testosteronului, produs în principal la nivelul prostatei, dar şi în testicule.
O dietă echilibrată, bogată în cereale integrale, fructe și legume, proteine slabe și grăsimi sănătoase este parte a îngrijirii prostatei. La fel de importante sunt obținerea unor niveluri suficiente de vitamina D, exercițiile fizice, gestionarea stresului, renunțarea la fumat menținerea unei greutăți sănătoase și screening-ul în timp util, potrivit Healthdigest.
Legătura dintre licopen și prevenirea cancerului de prostată
Fructele și legumele capătă colorarea roșie, roz, portocaliu și galben din licopen. Este un carotenoid asociat cu sănătatea oaselor, sănătatea cardiovasculară, hiperglicemia și sindromul metabolic, pe lângă prevenirea cancerului.
Potrivit unui studiu din 2013 publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare, licopenul funcționează prin îmbunătățirea răspunsului antioxidant al celulelor de prostată, în același timp inhibând creșterea rapidă a celulelor canceroase de prostată.
Studiul a asociat moartea celulelor canceroase de prostată (apoptoză) și capacitatea redusă de metastazare a acestor celule tumorale maligne cu consumul de licopen.
Un studiu din 2023, publicat în revista ”Cancers”, a sugerat că un consum crescut de alimente bogate în licopen și seleniu (un mineral care se găsește în nuci, fructe de mare, ouă etc.) ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer de prostată și de deteriorare a ADN-ului din cauza radiațiilor și/sau a stresului oxidativ.
Pepenele verde este o sursă bogată de licopen
Pepenele verde este o sursă bogată de licopen. O cană și jumătate din fructul dulce și răcoritor conține aproximativ 9 până la 13 miligrame, conform Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite.
Pe lângă faptul că poate ajuta la prevenirea cancerului de prostată, pepenele verde are un alt efect neașteptat când vine vorba de sănătatea prostatei.
Pepenele verde ar putea ajuta și la o prostată mărită
O prostată mărită, numită hiperplazie benignă de prostată (HBP), apare odată cu îmbătrânirea și cu anumite modificări ale hormonilor și celulelor testiculare. Este o afecțiune comună.
Deși nu crește riscul de cancer de prostată, simptomele HBP (de exemplu, flux de urină slab, imposibilitatea de a goli complet vezica urinară, incontinență, urinare frecventă și urinare dureroasă cu sânge) pot afecta calitatea vieții.
Consumul de pepene verde poate ajuta la ameliorarea simptomelor unei prostate mărite și chiar la oprirea extinderii ulterioare, conform unui studiu publicat în The Journal of Nutrition.
De fapt, pepenele verde se află pe lista alimentelor indicate, dacă încercați să gestionați simptomele HBP, cum ar fi cereale integrale, nuci și semințe, leguminoase, pește și grăsimi sănătoase.
De ce nu trebuie consumat în exces
Pe de altă parte, consumul excesiv de pepene verde poate crește nivelului de zahăr din sânge din cauza indicelui glicemic (IG) ridicat al fructelor.
Pentru persoane cu sisteme digestive sensibile, acest lucru poate provoca balonare, gaze și diaree din cauza conținutului ridicat de FODMAP. FODMAP se referă la tipurile de cabohidrați regăsiți în anumite alimente, printre care cereale și fasole
Consumul de pepene verde ar putea avea un efect neașteptat asupra pielii și digestiei, dacă aveți reacție alergică la fructe.
Destul de rară, o alergie la pepene verde se poate manifesta prin urticarie, mâncărimi ale buzelor, limbii și gâtului, tuse, dureri de stomac, vărsături și diaree.