Este alertă de sănătate în România și în toată Uniunea Europeană, după ce mai multe loturi de pepeni, de proveniență din Maroc, au fost retrase de pe piață. Specialiștii au emis o avertizare de sănătate după ce în aceștia a fost găsit un pesticid neautorizat în blocul comunitar. Mai multe persoane s-au confruntat cu probleme gastrice după ce au consumat pepene din piețe și magazine.

În pepeni s-a găsit o cantitate uriașă de pesticid

Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) a emis o alertă de sănătate după ce într-un lot de pepeni verzi a fost găsit metomil, un pesticid neautorizat în UE, care le provoacă probleme de sănătate oamenilor.

Potrivit reprezentanților RASSF, pepenii respectivi proveneau din Maroc și conțineau metomil peste limita permisă în UE. S-a găsit o cantitate de 0,38+/-0,19 mg/kg-ppm, cu mult peste limita permisă de 0,015 mg/kg-ppm.

„Metomilul este o substanță care este folosită ca pesticid și care poate avea consecințe grave în unele cazuri. Simptomele otrăvirii cu această substanță sunt dureri de cap, amețeli, greață, vărsături, transpirație excesivă, tremurat, slăbiciune musculară și vedere încețoșată”, au declarat reprezentanții RASSF, potrivit Ziarul Românesc.

„Amestecul de metomil cu consumul de alcool poate afecta sistemul nervos central și periferic, precum și poate provoca insuficiență renală”, au adăugat aceștia.

Cine nu ar trebui să consume pepene

Pepenele roșu este, fără doar și poate, vedeta fructelor de vară. Gustos, răcoros, dulce, sărac în calorii. Cam acestea sunt chestiunile pe care le știm despre pepene. Cu siguranță, însă, sunt mai multe beneficii, dar și câteva contraindicații despre care ne-a povestit nutriționistul Wasim Nazer.

„Dacă ar fi să vorbim despre beneficiile pepenelui roșu trebuie să știm că aceste este un fruct bogat în vitaminele A, B6 şi C. În plus, datorită conținutului mare de apă pe care îl conține – nu mai puțin de 95% apă, pepenele este recomandat atât celor care vor să curețe organismului, dar și celor care vor să mai scape de câteva kilograme în plus”, explică nutriționistul.

Mai mult decât atât, este important să nu uităm despre licopen, acest pigment natural care îi conferă culoarea roșie absolut superbă. Ei bine, tocmai această substanță îl face să fie un foarte bun antioxidant, cu rol foarte important în reducerea colesterolului. Pepenele roșu poate fi consumat cu încredere de pacienții cardiovasculari, oncologici, de bărbații care au probleme cu prostata. De asemenea, acest fruct conține fibre, proteine, calciu, acid folic, magneziu şi potasiu.

La capitolul contraindicații, pentru că am spus că vorbim și despre ele, specialistul nutriționist își dorește să tragă o serie de semnale de alarmă.

„Pacienții diabetici, cei care știu că au probleme cu pancreasul, pacienții diagnosticați cu pietre la rinichi, cei care au gastrită cronică, ulcer gastric, colită ori diaree trebuie să evite pe cât posibil consumul de pepene”, conchide nutriționistul Wasim Nazer.

În plus, chiar și persoanele care sunt într-o stare de sănătate optimă trebuie să evite consumul de pepene dacă la un moment dat se confruntă cu dureri abdominale, balonare şi gaze instestinale ori afecţiuni ale sistemului digestiv.