Pepenii din Dăbuleni au fost scoși la vânzare. Cât costă un kilogram?
Mai precis, producătorii sunt dezamăgiți deoarece un kilogram se vinde cu doar 2 lei sau chiar mai puțin. În acest context, un producător a spus că de anul viitor va renunța la afacerea cu pepeni pentru că nu reușește să acopere investiția cu vânzarea fructului.
„Producția este bună, dar prețul este foarte mic. Nu ne acoperim investiția. Anul acesta toate au fost scumpe. Să vinzi cu 1,8 lei e un preț foarte mic. De profit ce să mai vorbim?”, a spus unul dintre producătorii de pepeni de la Dăbuleni.
Investiția pentru un hectar de pepeni aproape s-a dublat
De asemenea, un calcul realizat de cultivatorii de pepeni din Dăbuleni arată că investiția pentru un hectar de pepeni aproape s-a dublat, comparativ cu anul trecut. Astfel, unii dintre fermieri au renunțat la pepeni, în favorul cerealelor.
Trebuie menționat că producătorii de pepeni sunt afectați la rândul lor de creșterea prețurilor, apărută în urma războiului din Ucraina. Cultivatorii de pepeni spun că au redus suprafețele până la o treime. Printre altele, folia pentru învelit s-a mărit cu 40%, iar cultivatorii din Dăbuleni au spus că se vor reorienta.
„M-am reorientat, normal, pentru că eu băgam bani și abia îi scoteam pe aia și abia câștigam și eu sa zicem 100 de milioane. Mă ocup cu agricultura, grâu și porumb”, a explicat un fermier.
Marele secret pentru a alege pepenele perfect
Românii se confruntă cu aceeași dilemă: cum îşi dau seama dacă un pepene roşu este copt, fără să îi faci „dop”, mai ales că la început aceste fructe sunt mai scumpe. În timp ce unii se ghidează după miros, alții îl ciocănesc, să vadă dacă sună a gol, semn că s-a copt bine, iar cei mai neîncrezători îl roagă pe vânzător să-i dea dop rotofeiului, ca să fie siguri că n-au ales un pepene răscopt sau, mai rău, unul de-a dreptul crud.
Sunetul: bateți uşor în coaja pepenelui şi ascultați sunetul pe care îl scoate. Pepenele nu trebuie să sune a gol. Sunetul unui pepene perfect copt ar trebui să fie plin, iar atingerea ar trebui să creeze o senzaţie de elasticitate, ca şi cum degetele sunt „respinse” de coajă.
Codiţa; un pepene cules de multe zile are codiţa uscată. Alegeți pepenii care au coada încă verde, pentru a avea siguranţa că nu este „trecut”.
Forma: alegeți pepenii care au o formă simetrică, ovală sau rotundă. Evitați-i pe cei deformaţi, turtiţi la un capăt sau cu proeminenţe. Toate acestea pot fi indicii că pepenele a fost expus la soare neuniform (a stat pe o piatră sau a avut umbră) ori nu a fost udat în mod constant. Zonele deformate pot fi crude sau, din contră, uscate.
Greutatea: un pepene greu pentru dimensiunea lui conţine o cantitate mare de apă, ceea ce înseamnă că este perfect copt. Comparați greutatea a doi pepeni identici ca mărime şi alegeți-l pe cel mai greu dintre ei, pentru că acesta va fi mai bine copt.