Cât costă o sticlă de Pepsi de 2L în Bulgaria, cu ambalaj reciclat în România?

În Bulgaria, o sticlă de 2L de Pepsi, exportată din România și care are SGR, se vinde la doar 5 lei și 35 de bani. În supermarketurile din România, însă, 2L de Pepsi costă, astăzi, de la 12 lei în sus.

O tânără româncă a trecut pragul unui magazin alimentar din Bulgaria și a fost surprinsă de diferențele de preț. Tânăra a filmat totul și a postat pe contul personal de TikTok, stârnind revoltă printre internauți.

„Am găsit la bulgari Pepsi cu 2,9 leva, adică 5,35 lei și uitați ce scrie aici «ambalaj cu garanție». Adică sticla este românească și în România plătești 10 lei și ceva pe ea și aici plătești 5,35 lei”, a dezvăluit ea.

PepsiCola in Bulgaria
SURSA FOTO: TikTok

„Din cauza taxei pe zahar, eu propun să fie 20 de lei sticla de suc cu zahar, dar să nu depășească 2 lei orice sticla de apă. Poate ne vindecam și noi de obezitate și alte boli cauzate de zahar.”

„Vai ce diferență. Am nuntă… merită să mă duc să iau de acolo pentru nuntă?”

„Așa este, doar ce m-am întors de acolo… toate mult mai ieftine… incredibil cât de rău ajungem noi.”

„Am luat și eu Pepsi din Bulgaria și este foarte diferit la gust. Puțin dai, puțin face. L-am aruncat”, au scris oamenii în secțiunea de comentarii.

Sistemul de Garanție Returnare (SGR) le dă bătăi de cap românilor

De altfel, în România, prin cei care reciclează ambalajele sunt și ghinioniști, care au parte de surprize neplăcute. Fie nu funcționează aparatele de colectat, fie cozile sunt prea lungi, fie PET-urile reciclate sunt neconforme. Astfel, unii români nu-și mai primesc înapoi garanția de 50 de bani/ambalaj.

În municipiul Ploiești, județul Prahova, de exemplu, majoritatea aparatelor de colectare sunt nefuncționale. Aici, a returna ambalajele este o adevărată provocare. Chiar dacă sunt multe supermarketuri în oraș, puține dintre ele au aparatele de colectare funcționale.

La Mega Image-ul situat pe Bulevardul Republicii, de exemplu, aparatul de colectare nu funcționează de o perioadă bună de timp, pentru că personalul supermarketului nu-l curăță. În Carrefour din „Prahova Value Centre”, mizeria și mirosul neplăcut îi țin pe oameni departe de aparatele de colectare. La Kaufland, aparatul de colectare respinge deseori ambalajele, chiar dacă sunt conforme.

La polul opus, supermarketul La Cocoș le demonstrează tuturor românilor că reciclarea se poate face perfect. Supermarketul deține patru aparate de colectare funcționale. Zona este curată, ceea ce face că experiența colectării să fie una plăcută.