Băuturile vor ajunge în magazine în luna septembrie şi vor avea ambalaje diferite. Compania a renunţat la aspartam după ce mai multe studii au arătat că dacă este consumat în exces acesta cauzează obezitate şi cancer la şoareci.
Compania va continua să comercializeze şi Diet Pepsi cu sucraloză, iar sticlele vor fi inscripţionate cu mesajul “Fără aspartam”. ”Clienţii vor să aibă opţiuni în ceea ce priveşte băuturile răcoritoare fără zahăr şi de aceea reîmprospătăm oferta cu trei noi produse care să fie pe placul clienţilor”, se arată într-un comunicat Pepsi.
Aspartamul sau E 951 este un îndulcitor artificial folosit ca înlocuitor al zahărului în peste 6000 de produse. Iniţial a fost comercializat sub denumirea de NutraSweet, iar din 2009 este comercializat sub denumirea de
minoSweet.Acest îndulcitor este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul rafinat şi are o valoare calorică de 4 kcal/gram. Ţinând cont că este de 200 de ori mai dulce decât zahărul şi deci cantitatea folosită este de 200 de ori mai mică putem spune că este un îndulcitor fără valoare calorică. După ce este ingerat, aspartamul se descompune în acid aspartic, fenilalanină, metanol, formaldehidă şi acid formic. Acidul formic este suspectat a fi compusul cel mai dăunator în cazul otrăvirii cu metanol.