Percepţia experţilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele 6 luni a avut în ianuarie cea mai spectaculoasă îmbunătăţire din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit unui studiu al institutului german ZEW.

Indicele ZEW care urmăreşte aşteptările analiştilor a consemnat, în cazul României, o creştere de 25,7 de puncte, la 64,4 puncte. România a ajuns astfel pe poziţia a treia în Europa Centrală şi de Est în funcţie de estimărilor specialiştilor pentru următoarele şase luni.

Percepţia situaţiei actuale a economiei româneşti a consemnat de asemenea o îmbunătăţire consistentă, de 17,4 puncte, la -58,6 puncte, potrivit studiului realizat de ZEW în colaborare cu grupul financiar austriac Erste.

Totodată, 60,5% dintre experţii consultaţi se aşteaptă la reducerea dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale a României în următoarele şase luni. Banca centrală a redus, în prima şedinţă de politică monetară din 2010, dobânda cu 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7,5%.

Aşteptările privind economia în Europa Centrală şi de Est în următoarele şase luni au avansat cu 7,1 puncte, la 59,1 puncte, în timp ce percepţia actuală a urcat cu 13,1 puncte, la -34 puncte.

Indicatorul ZEW la şase luni s-a îmbunătăţit şi pentru zona euro în luna ianuarie, respectiv cu 6,7 puncte, la 62,7 puncte, iar situaţia prezentă este evaluată la -29,3 puncte, reprezentând o îmbunătăţire de 5,4 puncte faţă de decembrie.

Institutul ZEW a analizat mai multe state din Europa Centrală şi de Est, respectiv Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

SURSA: Mediafax