UPDATE

Fostul preşedinte al Republicii Moldova a fost reţinut pentru 72 de ore de către procurori.

„Activitățile de investigație continuă. Au fost efectuate percheziții în casă și în unele spații aparținând lui Dodon. A fost reținut pentru 72 de ore”, afirmă Marianna Körpek, o purtătoare de cuvânt a Parchetului General.

Ştirea iniţială

Procuratura Generală de la Chişinău a descins în mai multe locaţii, inclusiv la domiciliul lui Igor Dodon

Totul a avut loc în dimineaţa zilei de marţi, 24 mai, transmite Procuratura Generală de la Chişinău, la domiciliul lui Dodon, dar şi la alte locaţii.

Potrivit oamenilor legii, percheziţiile au loc în dosarul penal pornit în baza unor bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită, transmite ZdG.md.

Comunicatul oficial al oamenilor legii

„Confirmăm efectuarea perchezițiilor de către procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție în comun cu CNA și SIS la domiciliul ex-președintelui RM, Dodon Igor.

Perchezițiile se efectuează inclusiv la alte locații, imobile deținute prin persoane interpuse, în cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de art.324 (coruperea pasiva) art.181/2 (acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală), art.337( trădare de patrie) și art.330/2 (îmbogățire ilicită)”, se arată în comunicatul Parchetului General din Republica Moldova.

Jurnaliştii ZdG mai scriu că, potrivit unor surse, perchezițiile procurorilor ar avea loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor lui Dodon, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, acolo unde fostul lider de la Chişinău este președinte.

Procurorul responsabil pentru acest caz ar fi Dorin Compan, cel care a revenit în funcţia de procuror anticorupţie începând cu 7 februarie 2022.

Dosarul privind pretinsa finanțare ilegală a PSRM (Partidul Socialiștilor din Republica Moldova)

La 18 mai 2022, Procuratura Generală a dispus inițierea urmăririi penale în așa numitul dosar „kuliok”.

Decizia a venit la doar o zi după ce Curtea de Apel Chișinău a casat integral Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, pe faptul pretinsei finanțări ilegale a PSRM, în baza imaginilor video de la negocierile care au avut loc în iunie 2019 la sediul PDM între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc.

Procurorul general interimar a dispus inițierea urmăririi penale în legătură cu imaginile video în care fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, îi transmite o pungă neagră fostului președinte Igor Dodon.