Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au efectuat, joi, peste 40 de percheziţii în Bucureşti şi în alte şapte judeţe. Oamenii legii au pus ochii pe un dosar în care mai multe persoane sunt suspectate că au obţinut ilegal fonduri din programul „Start UP Nation”.

Potrivit unui comunicat la PICCJ, procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează 42 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Iaşi, a municipiului Bucureşti, precum şi a judeţelor Ilfov, Galaţi, Maramureş, Suceava, Neamţ şi Vaslui. Este vorba de un dosar penal în care s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de 38 de suspecţi, dintre care 24 persoane fizice şi 14 persoane juridice, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi obţinere ilegală de fonduri în formă continuată (9 acte materiale), respectiv complicitate la obţinere ilegală de fonduri.

Câți bani au fost obținuți pe nedrept

„În urma cercetărilor a rezultat faptul că, în perioada anilor 2019-2020, pe teritoriul României s-a constituit un grup infracţional organizat care, în realizarea aceleiaşi rezoluţii, folosind mai multe societăţi comerciale, ar fi obţinut pe nedrept prin programul ‘Start UP Nation‘ fonduri nerambursabile garantate de bugetul de stat, în cuantum total de 1.571.687 lei”, arată procurorii.

Programul de finanțare Start Up Nation este finanțat de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. El se îndreaptă către întreprinderile mici și mijlocii, atragere de investiții și promovarea exportului.

„Numărul exprimat pe proiecte, noi preconizăm că va fi de 2500 sau 3500 de beneficiari”, a susținut în luna martie Nadia Shebai de la Expert Consulting, membră a Asociației Consultanților de Management din România.

Programul Start-Up Nation este una dintre cele mai așteptate măsuri gestionate de Guvern

Programul Start-Up Nation este una dintre cele mai așteptate măsuri gestionate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Despre acesta a dat detalii și ministrul Constantin-Daniel Cadariu.

„Am încredere că, împreună cu STS, vom putea anunța cât mai curând deschiderea oficială. Până atunci, antreprenorii care doresc să aplice pentru ediția din acest an își pot pregăti din timp cererile de finanțare, pe baza documentelor publicate astăzi. Totodată, mulțumim reprezentanților mediului de afaceri, care au contribuit semnificativ la definitivarea acestora”, a spus Constantin-Daniel Cadariu, într-un comunicat MAT.

Prin intermediul programului Start-up Nation România, antreprenorii pot beneficia de granturi pentru firmele nou înființate, în condițiile prevăzute în procedura de implementare. Înscrierea proiectelor, în vederea obținerii finanțării, se va efectua doar online pe platforma granturi.imm.gov.ro. Data de lansare se va comunica pe site-ul instituției cu cel puțin 3 zile înainte de data începerii procesului de înregistrare propriu-zis. Aplicația va rămâne deschisă timp de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului. În perioada 2022-2027, se estimează acordarea un ajutor în valoare totală de 11.000.000.000 lei.