UPDATE: Generalul Cătălin Zisu a fost eliberat sub control judiciar. Are de plătit o cauțiune de 1 milion de lei

Generalul Cătălin Zisu, comandant al Comandamentului Logistic Întrunit al Armatei și având gradul de trei stele, a fost pus sub control judiciar vineri seară de către procurorii anticorupție.

Cauțiunea stabilită pentru generalul Cătălin Zisu în dosarul de abuz în serviciu este de 1 milion de lei.

Aceeași sumă, de 1 milion de lei, a fost fixată și pentru omul de afaceri Ionel Olteanu, care a fost eliberat sub control judiciar.

Un alt suspect în acest dosar, un angajat al Armatei, a fost plasat sub control judiciar cu o cauțiune de 500.000 de lei.

Procurorii militari au efectuat percheziții la Comandamentul Logistic Întrunit al Armatei, vizându-l pe generalul Cătălin Zisu. Potrivit primelor informații, prejudiciul estimat în acest caz depășește 2 milioane de euro.

Generalul Cătălin Zisu, unul dintre cei mai influenți oameni din Armata Română, este vizat într-un dosar de fraudă cu un prejudiciu de peste 2,4 milioane de euro. Vineri dimineață, mascații au descins la locuința sa și la alte 21 de adrese, inclusiv la hotelul Haiducului al Armatei, unde acesta locuiește.

Anchetatorii suspectează comiterea unor fapte grave de abuz în serviciu și fals, iar în dosar este implicat și fiul generalului. Zisu, cunoscut pentru ascensiunea rapidă în armată și legăturile sale cu oameni influenți, se află acum în centrul unei investigații de amploare.

UPDATE

Percheziții DNA la generalul Cătălin Zisu – tablouri, ceasuri de lux și acte imobiliare

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au descoperit, în urma unor percheziții, o colecție impresionantă de peste 2.000 de tablouri, alături de ceasuri de lux Rolex, în posesia generalului de trei stele Cătălin Ștefăniță Zisu. Bunurile erau păstrate în locuința unei persoane apropiate.

Printre ceasurile identificate se află un Rolex Daytona, al cărui preț de piață depășește 60.000 de euro.

rolex, Catalin Zisu
SURSA FOTO: DNA

În cadrul perchezițiilor, anchetatorii au găsit și documente referitoare la proprietăți din Turcia. Se pare că generalul Zisu ținuse inițial aceste acte în biroul său, însă, după ce DNA a solicitat informații cu aproximativ șase luni în urmă, le-ar fi mutat într-o altă locație pentru a le ascunde.

tablouri, Catalin Zisu
SURSA FOTO: DNA

Tablourile confiscate urmează să fie analizate de experții Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC). Între timp, DNA continuă perchezițiile la sediul Comandamentului Logistic Întrunit al Armatei, unitate condusă de generalul Zisu.

Ancheta vizează un dosar de fraudă estimat la peste 2,4 milioane de euro, iar perchezițiile au fost extinse și la hotelul Haiducului al Armatei, unde locuiește generalul.

Știrea Inițială

Descinderi matinale și suspiciuni grave în dosarul de fraudă a lui Cătălin Zisu

Vineri dimineață, procurorii au coordonat percheziții simultane la 22 de adrese din mai multe județe ale țării. Printre locațiile vizate se numără atât locuința generalului Cătălin Zisu, cât și alte proprietăți legate de acesta.

Potrivit anchetatorilor, investigațiile au scos la iveală nereguli grave privind lucrări realizate prin falsificarea documentelor.

În acest dosar este cercetat și fiul generalului, despre care există suspiciuni că ar fi fost implicat în aceste activități ilegale.

Surse apropiate anchetei susțin că perchezițiile au fost desfășurate cu sprijinul trupelor speciale, date fiind importanța cazului și gradul ridicat al suspiciunilor.

Cariera fulminantă a generalului Zisu: de la cel mai tânăr general la funcții strategice

Cătălin Ștefăniță Zisu a avut o ascensiune rapidă în structurile militare. La doar 37 de ani, a fost avansat la gradul de general, devenind astfel cel mai tânăr ofițer cu acest titlu din Armata Română.

În anul 2006, acesta și-a obținut titlul de doctor sub îndrumarea generalului Gabriel Oprea. Un an mai târziu, în 2007, președintele României de la acea vreme, Traian Băsescu, i-a acordat a doua stea de general.

În 2011, și-a adăugat și cea de-a treia stea, consolidându-și astfel poziția în vârful ierarhiei militare.

Legături controversate cu politicieni și afaceriști influenți

De-a lungul timpului, numele generalului Zisu a fost asociat cu numeroase afaceri și tranzacții suspecte. Încă din anii ’90, acesta a fost apropiat de oameni politici și de afaceriști cu influență.

Una dintre cele mai controversate situații îl leagă de clubul Steaua București. Surse din lumea sportului l-au acuzat că ar fi controlat din umbră activitatea clubului și ar fi influențat decizii esențiale.

Printre acestea se numără licitațiile pentru închirierea stadionului Ghencea, procesul de înființare a societății comerciale SC FC Steaua SA și celebrul schimb de terenuri dintre Gigi Becali și Ministerul Apărării Naționale.

Numit de Victor Ponta în funcția de președinte al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat

În august 2012, Victor Ponta, pe atunci prim-ministru al României, l-a desemnat pe Cătălin Zisu în funcția de președinte al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Această poziție îi oferea un rol esențial în gestionarea resurselor strategice ale țării.

Ancheta aflată în desfășurare va clarifica rolul exact al generalului și al celor din anturajul său în presupusele fapte de corupție.