Procurorii DIICOT și polițiștii au venit cu noaptea-n cap peste „Corduneni”. Clanul Cordunenilor, una dintre cele mai temute grupări infracționale din țară, a fost ridicat de mascați în dimineața zilei de luni, 31 octombrie. Au fost demarate 42 de percheziții în dosarele implicate de grupul infracțional. Aceștia au fost învinuiți pe multe capete de acuzare: camătă, spălare de bani și tentativă de înșelăciune.

Interlopii ofereau împrumuturi cu camătă cu dobânzi cuprinse între 20% și 400%

Acheta arată că faptele din dosare au fost comise din anul 2021 până în prezent. Magistrații au prezentat dovezi prin care au arătat că 50 de oameni de afaceri din zona Moldovei au împrumutat bani de la „Corduneni” cu dobânzi aplicate cuprinse între 20 și 400%. Pentru a-și convinge victimele să plătească, interlopii au recurs la amenințări, iar unii oameni de facere au fost bătuți și sechestrați.

În plus, ancheta arată că, la începutul anului 2021, pe raza municipiului Iaşi s-au constituit două grupuri infracţionale organizate în scopul acordării de împrumuturi băneşti cu camătă, dobânzile solicitate fiind cuprinse între 20 şi 120%. În altele situații, dobânzile ajungeau şi la 400%. DIICOT au arătat că interlopii ofereau împrumuturi cu camătă doar acelor persoane despre care aveau informaţii că sunt potente din punct de vedere financiar şi că deţin bunuri mobile şi/sau imobile.

„În perioada 2021 – 2022, membrii grupurilor infracţionale organizate au acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizaţi în condiţiile legii, împrumuturi cu dobânzi excesive, până în prezent, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate. După acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate, cât şi a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la ameninţări cu acte de violenţă sau lipsiri de libertate”, a relatat DIICOT.

Interlopii intrau în posesia unor bunuri a căror valoare depășea cu mult împrumutul negociat inițial

Cu scopul de a crea aparența unei înțelegeri legale în contextul împrumuturile oferite, „Cordunenii” determinau persoanele vătămate să încheie, iniţial, contracte de împrumut în care era menționată suma împrumutată şi dobânda impusă. Ulterior, afaceriștii semnau alte contracte, de dare în plată, prin care membrii clanului intrau în posesia unor bunuri, a căror valoare depăşea, uneori, şi cu de 10 ori valoarea împrumutului negociat inițial.

La adresele verificate, procurorii DIICOT au găsit sume importante de bani. Săptămâna trecută, procurorii antimafie au descins la 17 adrese din București și din județul Ilfov pentru destructurarea unei grupări de cămătari conduse de liderul interlop Vasile Fierbântu, care mai este numit și Sile Pietroi. Alături de fotbalistul Gabriel Torje, printre victime se numără și interpreți de muzică de petrecere (Elis Armeanca), dar chiar și interlopi, cum ar fi Octavian Grecu, zis Butoane, șeful mafiei din Giurgiu.