DNA, cele mai ample percheziții din ultimii ani în Portul Constanța

Procurorii DNA efectuează zeci de percheziții luni, 24 februarie, în Portul Constanța.

Conducerea Administrației Porturilor Maritime Constanța a emis un comunicat standard în care afirmă că oferă anchetatorilor tot sprijinul necesar și că le pune la dispoziție toate documentele de care au nevoie în acest caz.

Reprezentanții Porturilor Maritime au transmis că directorul general și directorul financiar pun la dispoziția procurorilor DNA toate documentele solicitate și informațiile necesare pentru a sprijini desfășurarea anchetei. Aceștia au precizat că orice informație legată de acest subiect va putea fi furnizată, conform legii, doar de instituțiile abilitate.

Aceasta reprezintă cea mai semnificativă anchetă a DNA din ultimii ani în Portul Constanța. Procurorii investighează acuzații de dare de mită, luare de mită și abuz în serviciu, vizând angajați din port, inclusiv persoane cu funcții de conducere. Se estimează că valoarea mitei depășește 6 milioane de euro.

Surse judiciare au informat presa că DNA a efectuat o acțiune de amploare în Portul Constanța, derulând 41 de percheziții. Aceste acțiuni vizează acuzații de dare și luare de mită, conform articolelor 12 și 13 din Legea 78/2000, care reglementează prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Dosarul este instrumentat de procurorii DNA din București.

Gruparea „Vameșilor” este cercetată de procurorii DNA

Aceleași surse din mediul judiciar au dezvăluit, în exclusivitate pentru Gândul, că printre persoanele vizate se numără „gruparea Vameșilor”, formată din Alexandru Pilca, Eugen Bogatu și Ion Dumitru.

Sursele judiciare au menționat că dosarul a fost deschis la Secția a II-a a structurii centrale a DNA și se află în cercetare din luna aprilie a anului 2024. Anchetatorii ar deține zeci de probe solide privind presupusele fapte de luare și dare de mită comise de funcționarii din Portul Constanța, inclusiv sute de înregistrări realizate de anchetatori sub acoperire.

Aurelian Pilcă și Eugen Bogatu au avut probleme legale și în trecut. Aurelian Pilcă a fost achitat în anul 2011, în timp ce Eugen Bogatu a fost condamnat în 2015 la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare într-un alt dosar.

Cine sunt cei vizați de anchetă

Ancheta DNA de luni îi vizează și pe Ion Dumitrache, președintele Organizației municipale PSD Constanța, un om de afaceri local influent și prosper. Se susține că Dumitrache ar fi partener de afaceri cu Felix Stroe, vicepreședintele comisiei parlamentare de control al Serviciului de Informații Externe.

Conform surselor, pe lângă Ion Dumitrache, sunt vizate și alte persoane, printre care Eugen Bogatu (fostul șef al Portului Constanța), Jean Paul Tucan (fost candidat la Primăria Năvodari), George Gabriel Vișan (directorul comercial al Portului), dar și mai multe societăți care își desfășoară activitatea în Portul Constanța, cum ar fi Sea Container Services SRL, ABC VAL și JT Terminal Constanța.

Potrivit FocusPress, în cadrul anchetei este inclusă și Mocanu Luciana Iazabel, șefa Biroului de Litigii și Negocieri Contencioase, alături de Florin Laurențiu Chirilă. De asemenea, au loc percheziții la domiciliul lui Cristea Cătălin Viorel, care a fost adus în compania de stat în 2016 de fostul șef al Portului Constanța, Valeriu Ionescu, în calitate de consilier al directorului general.