Procurorii DNA au efectuat percheziții pe 3 decembrie 2024 în București, Ilfov și Teleorman, într-un dosar penal ce vizează suspiciuni de evaziune fiscală legate de activitatea unor societăți de ride-sharing.
Percheziții DNA într-un dosar privind evaziunea fiscală
Procurorii DNA au efectuat marți, 3 decembrie 2024, percheziții în București, Ilfov și Teleorman, într-un dosar penal ce vizează suspiciuni de evaziune fiscală legată de activitatea de ride-sharing.
Comunicat oficial al DNA
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au demarat cercetări într-un dosar penal ce vizează suspiciuni de evaziune fiscală, ce ar fi avut loc în perioada 2023-2024, în legătură cu activitatea unor societăți comerciale de ride-sharing.
Pe 3 decembrie 2024, după obținerea autorizațiilor legale din partea instanței competente, au fost efectuate percheziții domiciliare în opt locații din București și județele Ilfov și Teleorman, care aparțin unor persoane fizice, conform informațiilor transmise de DNA.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2023-2024, a unor infracțiuni de evaziune fiscală în legătură cu activitatea de ride-sharing a unor societăți comerciale.
În cursul zilei de 03 decembrie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 8 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Teleorman, reprezentând domiciliile unor persoane fizice”, a transmis DNA.
Prejudiciu estimat la peste 10 milioane de lei
Potrivit surselor G4Media, în acest dosar sunt vizate firme care acționează ca subcontractori pentru societăți de ride-sharing. Acestea sunt suspectate că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 10 milioane de lei prin evitarea plății taxelor către stat.
Cercetările continuă, iar anchetatorii urmează să analizeze documentele și probele ridicate în urma perchezițiilor.
Autoritățile au analizat și în 2023 sectorul ride-sharing și delivery
Autoritățile din întreaga țară au intensificat controalele asupra companiilor de ride-sharing și delivery. ANAF a descoperit că zeci de mii de șoferi lucrează la negru pentru platformele UBER și Bolt, iar milioane de ore de muncă nu au fost fiscalizate. Probleme similare au fost identificate și în cazul companiilor de delivery, precum Tazz și Glovo.
În cadrul acestor verificări, ANAF a descoperit milioane de ore de muncă neraportate și a identificat zeci de mii de șoferi care activează fără forme legale.
Împreună cu Inspecția Muncii, Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a demarat o amplă campanie de controale la nivel național, care va include verificări locale în fiecare județ.