Percheziții DNA la Direcția Antifraudă din cadrul ANAF! Suspiciuni de luare de mită (SURSE)

DNA

SURSA FOTO: Dreamstime

Procurorii DNA au efectuat percheziții la sediul Direcției Antifraudă București din cadrul ANAF. Este vorba de un caz în care doi angajați ai acestei direcții sunt suspectați de luare de mită, potrivit surselor.

Percheziții DNA la Direcția Antifraudă București din cadrul ANAF

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat percheziții joi la sediul Direcției Antifraudă București din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Surse oficiale au confirmat aceste percheziții.

De asemenea, au dezvăluit că acestea sunt legate de un caz în care doi angajați ai ANAF sunt suspectați de luare de mită.

Direcția Antifraudă face parte din ANAF. Instituția are responsabilitatea de a recupera taxe și impozite de la firme. Perchezițiile au fost efectuate la sediul Direcției Antifraudă. Au fost verificate și sediile unor firme și domiciliile suspecților, conform informațiilor disponibile.

Cei doi agenți Antifraudă sunt suspectați că au acceptat mită în valoare de zeci de mii de euro. Banii proveneau de la administratorii unor firme, fiind dați pentru ca agenții să închidă ochii la fraudarea bugetului de stat.

Agenții sunt acuzați și de infracțiuni precum fals și complicitate la evaziune fiscală. În acest dosar, un cetățean italian este de asemenea suspectat de evaziune fiscală.

În plus, unul dintre agenții ANAF este suspectat că a ajutat o femeie să obțină o diplomă falsă de bacalaureat în schimbul unei șpăgi de 10.000 de euro.

Prejudiciu de 2,5 milioane descoperit în alt caz de DGAF

Pe de altă parte, ANAF a transmis joi că inspectorii DGAF au identificat un prejudiciu de 2,5 milioane lei. Acesta a fost cauzat de un operator economic care derula contracte cu instituţiile publice.

Inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF) au finalizat investigaţiile şi verificările demarate la un operator economic din judeţul Timiş. Acesta efectua activităţi de construcţii, instalaţii şi amenajări, în special cu instituţii publice din vestul României.

Verificările au vizat activitatea societăţii din perioada 2019-2023. Prejudiciul estimat adus bugetului general consolidat al statului este de peste 2,5 milioane lei. Suma reprezintă TVA şi impozit pe profit.

În fapt, operatorul economic verificat a declarat obligaţii de plată cu sume mult inferioare celor înregistrate în evidenţa financiar contabilă. Scopul era acela de a nu achita suma corectă a TVA-ului şi a impozitului pe profit rezultat în urma activităţii desfăşurate.

Astfel, din cauza subdeclarării sumelor datorate, certificatele fiscale necesare contractării lucrărilor efectuate către instituţiile publice pe portalul de achiziţii publice SEAP nu reflectau realitatea.

Totodată, operatorul economic verificat nu a depus în ultimii patru ani bilanţurile financiare anuale.

În urma activităţilor specifice desfăşurate de DGAF cu privire la verificările antifraudă şi instituirea măsurilor asigurătorii în cauză, societatea şi-a deschis procedura insolvenţei.