Parchetul European oferă detalii despre o operațiune desfășurată în 14 state membre UE, care a vizat un prejudiciu de circa 2,2 miliarde de euro, sumă care ar putea crește în urma continuării investigațiilor. „Parchetul European pune în lumina reflectoarelor o industrie criminală extrem de sofisticată”, a subliniat Laura Codruța Kovesi.
Laura Codruța Kovesi a intervenit în forță la nivel european!
Operațiunea Admiral, o acțiune fără precedent a Parchetului European în 14 state membre UE
Potrivit celor mai noi informații venite de la Parchetul European (EPPO) condus de către Kovesi, această instituție, sprijinită de autoritățile din 14 state membre ale Uniunii Europene, a intervenit în cazul unei scheme complexe de fraudă la TVA bazată pe vânzarea de bunuri electronice.
Au avut loc mai bine de 200 de percheziții în acest dosar, iar prejudiciul este estimat la aproximativ 2,2 miliarde de euro.
Această acțiune a purtat numele de „Operațiunea Admiral” și s-a desfășurat în Belgia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, România, Slovacia și Spania. În cadrul Operațiunii Admiral au fost deja efectuate percheziții în Cehia, Ungaria, Italia, Olanda, Slovacia și Suedia luna trecută, pe 12 și 13 octombrie.
Ancheta privind grupurile de crimă organizată care se află în spatele acestei scheme continuă, se arată în comunicatul oficial al EPPO. Au fost deja luate măsuri de recuperare a prejudiciilor, iar mai multe detalii vor fi comunicate ulterior, au adăugat reprezentanții Parchetului European.
Laura Codruța Kovesi vorbește despre cea mai mare fraudă de TVA descoperită în Europa
Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef european, a explicat că este vorba despre o industrie criminală extrem de sofisticată.
„Prin Operațiunea Admiral, Parchetul European pune în lumina reflectoarelor o industrie criminală extrem de sofisticată.
Aceasta a prosperat în Uniunea Europeană, în special din cauza limitărilor structurale ale autorităților fiscale și de aplicare a legii la nivel național, atunci când este vorba de criminalitatea financiară transfrontalieră. Operațiunea Admiral este o demonstrație clară a avantajelor unui parchet transnațional.
EPPO a avut nevoie de mai puțin de 18 luni de la raportul inițial privind infracțiunile și până la descoperirea unei întregi rețele de grupuri de crimă organizată, responsabile de o pierdere impresionantă de 2,2 miliarde de euro pentru contribuabilii din UE.
Cred că aceasta este cea mai mare fraudă de TVA descoperită până în prezent în Europa”, a precizat Laura Codruța Kovesi.
Reamintim că Parchetul European este însărcinat cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, precum corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.