Percheziții în cazul incendiului de la Ferma Dacilor. Procurorii au decis, de asemenea, extinderea urmăririi penale în urma incendiului care a avut loc la pensiunea din Tohani.
Au început perchezițiile în cazul incendiului de la Ferma Dacilor
Parchetul care investighează incendiul de la complexul turistic Ferma Dacilor a extins ancheta penală pentru presupuse infracțiuni de fals și abuz în serviciu, declanșând în același timp mai multe percheziții.
„În data de 31 decembrie 2023, în cadrul dosarului referitor la incendiul din 26 decembrie 2023 de la Complexul turistic ‘Ferma Dacilor’ din localitatea Tohani, comuna Gura Vadului, județul Prahova, s-a decis să se extindă urmărirea penală in rem, vizează trei infracțiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal), trei infracțiuni de uz de fals (art. 323 teza I Cod penal), trei infracțiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal) și trei infracțiuni de abuz în serviciu (art. 297 alin. 1 Cod penal), toate referindu-se la aspecte legate de situația juridică a imobilului în care a avut loc incendiul”, a declarat marți Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.
În plus, au fost efectuate opt percheziții la locuințele a șapte persoane fizice, unde s-au confiscat diverse documente și dispozitive de stocare a informațiilor, care vor fi utilizate în anchetă, conform informațiilor furnizate de aceeași sursă.
„În scopul continuării cercetărilor, s-au emis și pus în aplicare 6 mandate de aducere pentru persoanele care au funcții de administratori statutari sau de facto ai societății comerciale, sau care au avut sau au funcții publice în cadrul autorității responsabile de amenajarea teritoriului și urbanism”, au adăugat anchetatorii.
În urma incendiului devastator de la Ferma Dacilor au fost descoperite șapte cadavre carbonizate, identificate prin probe ADN.
De asemenea, se așteaptă ca analiza genetică să confirme apartenența fragmentelor osoase descoperite joi seara la ultima persoană dispărută.
În etapele anterioare, anchetatorii au comunicat că se desfășoară investigații in rem (pe faptă – n.r.) cu privire la posibile infracțiuni de distrugere din culpă, care au cauzat dezastrul și, respectiv, uciderea din culpă.
Motivele pentru care se cere redeschiderea parţială a urmăririi penale
Procurorul șef al DNA, Marius Voineag, a solicitat judecătorului de cameră preliminară al Tribunalului Prahova redeschiderea parțială a urmăririi penale în dosarul Serviciului Militar al DNA, care viza șefi și ofițeri ai ISU Prahova, ce au efectuat controale la Ferma Dacilor. Acest dosar fusese anterior clasat de DNA în 2023.
Cererea de redeschidere a dosarului penal face referire la situațiile din 2019, cuprinse și în ordonanța de clasare din 2023. Se menționează că, pe 12 iulie 2019, prim-adjunctul ISU Prahova, colonelul Dumitru Elisei Tiberiu, și căpitanul Cristina Chelba (la momentul faptelor, inspector în cadrul Inspecției de Prevenire ISU Prahova) au efectuat un control privind măsurile împotriva incendiilor și protecției civile la pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, Prahova. În cadrul acestui control, au fost identificate 6 nereguli/încălcări ale normelor specifice apărării împotriva incendiilor, pentru care s-a aplicat doar sancțiunea avertismentului.
Ce nereguli au fost constatate
Printre neregulile constatate, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Prahova au evidențiat încălcarea prevederilor art. 19 lit. d din Legea nr. 307/2006. A fost remarcat faptul că nu au fost furnizate documentele care să ateste solicitarea/obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru construcția cu destinația de alimentație publică și cazare, având o suprafață de 1200 mp. Această abatere este considerată contravenție și este sancționată conform art. 45 pct. IV lit. d din Legea nr. 307/2006 cu amendă în cuantum între 5.001 lei și 10.000 lei.
Conform art. 19 lit. c din Legea nr. 307/2006, administratorul societății FERMA DACILOR PRODUCTION S.R.L. avea obligația principală de „a solicita și a obține avizele și autorizațiile de securitate la incendiu, conform legislației în vigoare, și de a asigura respectarea condițiilor care au stat la baza eliberării acestora”.
De asemenea, punerea în funcțiune a construcțiilor și amenajărilor noi sau a celor existente, asupra cărora s-au efectuat lucrări de modificare și/sau s-a schimbat destinația, fără obținerea autorizației de securitate la incendiu, este sancționată conform art. 45 pct. V lit. b din aceeași lege, cu amendă între 20.000 lei și 50.000 lei.