UPDATE2
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a spus că sprijină autoritățile în legătură cu perchezițiile efectuate la CFR Călători. El a condamnat activitățile ilegale din cadrul CFR Călători și a spus că poliția și procuratura trebuie să își facă datoria.
Cei care încalcă legea trebuie să răspundă pentru faptele lor și a încurajat autoritățile să continue ancheta. Potrivit lui, CFR Călători trebuie să facă ordine în interiorul instituției pentru ca oamenii să aibă condiții mai bune.
„Astăzi au avut loc percheziții la CFR Călători. Foarte bine și poliția și procuratura trebuie să-și facă datoria. Nu se poate să încalci legea, iar cei care încalcă legea trebuie să plătească.
Îi încurajez și pe cei din procuratură, și pe cei din poliție să-și facă datoria, iar cei care fură să plătească. CFR Călători trebuie să-și facă curățenie în interiorul instituției, iar oamenii să beneficieze de condiții din ce în ce mai bune.”, a transmis el prin intermediul rețelelor sociale.
UPDATE1
Polițiștii din Secția Regională de Poliție Transporturi București fac 39 de percheziții în București și în 7 județe, inclusiv la sediul CFR Călători, într-un caz legat de abuz în serviciu, furt, fals informatic și fraudă.
CFR Călători spune că va coopera cu autoritățile. 35 de persoane vor fi audiate. Ancheta nu vizează conducerea CFR sau Ministerul Transporturilor.
Între anii 2022 și 2023, 35 de controlori de tren au rezervat locuri în vagoanele lor sau în altele, blocându-le pentru a le vinde ulterior. Acest lucru a împiedicat vânzarea biletelor prin alte canale ale CFR, cum ar fi casele de bilete sau online. În același timp, însoțitorii de vagoane speciale de dormit și cușetă au introdus fals datele unor elevi care beneficiau de gratuitate și au vândut biletele altor persoane care nu le-au plătit. Aceasta a dus la o fraudă, iar autoritățile au fost păcălite, cauzând pierderi financiare Ministerului Transporturilor.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Percheziții la CFR Călători într-un dosar de corupție și fraudă informatică
Polițiștii și procurorii au făcut percheziții azi dimineață la sediul central al CFR Călători, în cadrul unui dosar de corupție. Acțiunea s-a desfășurat la etajul 4 al Palatului CFR din București, unde se află birourile companiei. Au fost ridicate documente care ar putea ajuta la clarificarea cazului.
Dosarul este cercetat de Parchetul Tribunalului București, iar printre persoanele implicate se află Sorin Preda, directorul comercial al CFR Călători, și Doru Bărbuș, șeful Serviciului Vagoane Speciale, care se ocupă de vagoanele de dormit, cușetă și restaurante-bar. Sorin Preda a condus anterior și acest serviciu, ceea ce ridică întrebări suplimentare despre modul în care au fost gestionate lucrurile.
Ancheta este în desfășurare
Autoritățile nu au dat detalii despre acuzațiile de corupție și nu au confirmat dacă cineva a fost reținut sau pus sub acuzare. Ancheta este în desfășurare. CFR Călători nu a făcut nicio declarație oficială.
Perchezițiile vizează aproximativ 30 de locații, inclusiv sediul CFR Călători, și sunt legate de angajați care ar fi luat bani ilegal, în special pe trenurile internaționale. Perchezițiile se desfășoară în București și în șapte județe: Giurgiu, Teleorman, Brașov, Prahova, Ialomița, Slobozia, Constanța și Buzău. Poliția va aduce 35 de persoane pentru audieri. Acțiunea este sprijinită de polițiști din alte județe și jandarmi.
Compania a anunțat deja că va coopera cu autoritățile și că nu va tolera nicio încălcare a legii.
„Referitor la prezenţa Poliţiei Transporturi în această dimineaţă la sediul CFR Călători, vă informăm că CFR Călători oferă tot sprijinul necesar organelor judiciare în soluţionarea acţiunii pe care o desfăşoară. Conducerea companiei reafirmă determinarea de a nu accepta nicio abatere de la legalitate şi va întreprinde întotdeauna măsuri corespunzătoare dispoziţiilor organelor judiciare.”