Mâine, 3 noiembrie, moldovenii sunt chemaţi din nou la urne, pentru a-şi alege preşedintele. Cu puţin timp înainte însă, polițiștii și procurorii de peste Prut au efectuat percheziţii multiple în orașul Rîșcani și în capitala Chișinău. Care au fost rezultatele descinderilor?
Percheziţii de amploare în Republica Moldova, înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
Sâmbătă, 2 noiembrie, polițiștii și procurorii din Republica Moldova au desfășurat percheziții în orașul Rîșcani și în capitala Chișinău, în cadrul unor anchete ce vizează finanțarea ilegală și coruperea electorală, conform unui comunicat oficial transmis de Poliția Republicii Moldova.
Acțiunile au loc cu o zi înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care se vor confrunta Maia Sandu, candidată pro-europeană, și Alexandr Stoianoglo, candidat socialist.
Polițiștii au precizat că, în cadrul investigațiilor, au constatat implicarea simpatizanților și membrilor organizației criminale „Șor” în recrutarea de persoane cărora le propun sume de bani pentru a vota împotriva unui anumit candidat în cursa electorală.
În timpul perchezițiilor, forțele de ordine au confiscat mii de ziare cu inscripția „Șor”, telefoane mobile dotate cu aplicații bancare, contracte de muncă pentru Federația Rusă, liste și caiete conținând date personale, contacte telefonice, numere de înmatriculare auto, copii ale buletinelor de identitate ale persoanelor remunerate, documente și ciorne, liste cu participanți, articole cu însemne specifice organizației „Șor”, carduri bancare, cartele SIM și sume mari de bani, elemente ce vor fi analizate în cadrul investigației.
Autoritățile nu au precizat câte percheziții au avut loc în cursul acestei zile.
„În cadrul acţiunilor de urmărire penală, poliţiştii au stabilit că simpatizanţi şi membri ai organizaţiei criminale <Şor> şi ai racolează oameni şi le propun bani pentru ca aceştia să voteze împotriva unui candidat înregistrat în cursa electorală pentru alegerile prezidenţiale.
În timpul percheziţiilor, oamenii legii au ridicat mii de ziare cu inscripţia , <Şor>, telefoane mobile în care erau instalate o aplicaţie bancară, contracte de muncă în Federaţia Rusă, liste şi caiete ce conţin date personale, inclusiv contacte telefonice, liste cu numere de înmatriculare ale automobilelor, copii ale buletinelor de identitate ale persoanelor remunerate, documente, înscrisuri de ciornă, liste de participanţi, articole cu inscripţii specifice organizaţiei criminale, carduri bancare, cartele SIM, dar şi sume băneşti impunătoare, probe care urmează să fie analizate şi apreciate corespunzător”, au transmis oamenii legii din Republica Moldova.
Ce riscuri există după turul 2 al prezidenţialelor din Moldova. Influenţa Rusiei nu poate fi ignorată
Reamintim că mâine, 3 noiembrie, peste 2,7 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi din nou la urne.
Maia Sandu, care ocupă în prezent funcţia de preşedinte al ţării vecine, a obţinut în primul tur 42,49% din voturi, în timp ce socialistul Alexandr Stoianoglo a beneficiat de 25,95% din voturi.
O înfrângere a Maiei Sandu ar reprezenta o lovitură majoră pentru aspirațiile Moldovei de integrare europeană.
Un guvern cu o orientare prietenoasă față de Rusia ar putea genera, de asemenea, noi tensiuni în Transnistria, regiunea separatistă unde sunt staționați în jur de 1.500 de soldați ruși. De mult timp, oficialii și-au exprimat îngrijorarea că Transnistria ar putea deveni un al doilea front în războiul din Ucraina.
Valeriu Pașa, directorul comunității WatchDog.md, a explicat pentru jurnaliştii CNN că, în scenariul cel mai pesimist, dacă opoziția preia controlul complet asupra parlamentului, va elimina treptat toate instituțiile democratice, inclusiv alegerile libere și corecte, folosind apoi Moldova ca bază strategică în spatele Ucrainei.
„Scenariul cel mai rău este că, dacă preiau controlul deplin asupra parlamentului, vor lichida treptat orice instituție democratică, inclusiv alegerile libere și corecte. După aceea, vor folosi Moldova ca un cap de pod în spatele Ucrainei”, afirmă Pașa.
Valeriu Pașa a mai explicat pentru CNN că votul de duminică este despre alegerea „unui președinte care este ales de cetățeni sau cineva care câștigă pentru că banii murdari ruși au plătit pentru asta”.
Înainte de voturile din luna trecută, oligarhul prorus și fugar moldovean Ilan Șor a promis că va plăti persoanele care lucrează pentru alegerea unui candidat prietenos Rusiei și pentru a opri validarea referendumului.
Maia Sandu a declarat că această schemă a încercat să corupă aproximativ 300.000 de alegători, ceea ce reprezintă echivalentul a 10% din populație.