Omul de afaceri Liviu Nistoran, fost şef al arbitrului telecom în perioada septembrie 2008 – martie 2009, a lansat brandul Evolio în 2007, iar în prezent, acesta este unul dintre cele mai importante branduri de produse IT&C.
Primul produs vândut de Televoice sub brandul Evolio a fost un aparat GPS, îşi aduce aminte Nistoran. Sistemele de navigaţie au fost până în prezent afacerea de bază a Evolio. Anul trecut, acestea au reprezentat 50% din cifra de afaceri de trei milioane de euro a companiei, însă GPS-urile nu mai pot reprezenta motorul companiei.
„Piaţa de GPS-uri a crescut cu 20%, după estimările mele, faţă de anul trecut. Probabil vom mai avea o creştere similară și anul viitor şi apoi se va plafona aşa cum s-a plafonat şi în ţările din Europa de Vest“, mai spune el.
Segmentul GPS scade ca pondere datorită volumului ridicat de tablete, afirmă omul de afaceri. Succesul uriaş înregistrat de tableta Apple iPad l-a determinat pe Liviu Nistoran să lanseze o tabletă proprie la începutul acestui an. Primul model, EvoTab, s-a vândut în 2.000 de unităţi, în primele două săptămâni de la lansare, iar în trimestrul doi, tableta low-end era cea mai vândută după Apple iPad şi Samsung Galaxy Tab.
De ce tablete de internet? „Pentru că piaţa locală de tablete PC este încă într-o perioadă incipientă de dezvoltare, iar firmele româneşti au oportunitatea de a câştiga cotă de piaţă în lupta cu giganţi internaţionali precum Apple sau Samsung“, potrivit lui Nistoran.
Evolio Neura, o tabletă unică
A doua tabletă a companiei, Neura, a fost lansată la începutul săptămânii trecute şi este mult mai performantă decât iPad 2, spune el. Neura este produsă în Shenzhen, China şi proiectată în colaborare cu un subcontractor din Statele Unite. De ce este mai bună decât iPad 2? „Este singura tabletă cu platforma 100% deschisă care permite conectarea oricărui dispozitiv USB şi utilizarea lui instantantanee, care permite introducerea unui card microSD şi conectarea la un televizor HDMI sau la o reţea LAN printr-un conector Ethernet“, afirmă Nistoran.
Evolio Neura are un ecran de 9,7 inci, procesor Nvidia Tegra 2,1 GHz Dual Core, memoria internă flash tip SSD de 16 GB, care poate fi extinsă la 32 GB, memorie RAM DDR2 de 512MB/1GB, cameră frontală 1,3 MP, Assisted-GPS, accelerometru, senzor de lumină, port USB, LAN, HDMI, iar bateria are o autonomie de zece ore. Sistemul de operare este Android 2.2, care va fi actualizat până la finele anului cu o variantă Honeycomb (sistem de operare Google dedicat tabletelor de internet). Televoice a investit 100.000 de euro în dezvoltarea tabletei, iar Nistoran estimează că stocul iniţial de 3.000 de unităţi va fi epuizat în trei luni, în contextul în care în acest an piaţa de tablete PC s-ar putea dubla.
Obiectivele Televoice
Nistoran vrea să devină numărul unu în România cu tableta Neura, însă atunci când vine vorba despre planurile de viitor ale companiei, principalul obiectiv este listarea la bursă. „Ne vom lista la bursă anul viitor, dacă nu cu siguranţă în 2013“, a declarat Nistoran.
Alte planuri ale companiei mai includ dezvoltarea unui portal de conţinut, lansarea unui nou cititor de cărţi digitale şi a trei modele GPS, ultrasubţiri.
„Vrem să dezvoltăm partea de conţinut. Pe lângă e-bookuri, vrem să dezvoltăm partea de ştiri şi de conţinut video. Noi vrem un portal care să ofere conţinut şi către e-readere şi către telefoane mobile, un mic Netflix sau Amazon românesc. Piaţa de e-book readere e foarte puţin dezvoltată în ţara noastră, din cauza conţinutului foarte scăzut de cărţi digitale româneşti, dar şi pentru că piaţa nu este educată şi nu înţelege ce înseamnă tehnologia e-ink“, susţine Nistoran.
Cu toate acestea, un nou e-book reader va fi lansat de Evolio, anul acesta, cu un design nou, care va fi mult mai subţire şi va concura modelul Kindle de la Amazon. Pe segmentul GPS, Evolio va introduce trei modele noi cu ecrane de cinci inci, mult mai rapide, având un soft nou şi extrem de subţiri.