Comparatiile sunt edificatoare. In timp ce in perioada 1 ianuarie – 16 martie 2000, deprecierea leului in raport cu dolarul american a fost in proportie de 5,3%, cresterile realizate de unitatile de investitii ale majoritatii fondurilor mutuale s-au situat, ca medie, in acelasi interval de timp, in jurul a 12-13%. Pe de alta parte, cifrele referitoare la inflatia pe primele doua luni ale anului (6,6%) si cele estimate de ministrul Remes pentru martie (1,9%) pun si ele in evidenta faptul ca cine a mizat in aceasta perioada pe investitia in fonduri nu a gresit. Nu in ultimul rand, comparatia dintre performantele fondurilor si cele ale plasamentelor in depozite bancare reflecta, de asemenea, superioritatea investitiei in titluri de participare la fonduri in aceasta perioada.
Cu exceptia depozitelor la termen constituite la inceputul lui ianuarie (beneficiare ale unor dobanzi ceva mai mari de 50% pe an), media anuala a dobanzilor oferite de banci, circa 45-50%, calculata pentru primele doua luni ale anului, este oricum inferioara cresterilor realizate de cele mai importante fonduri. Ca si pe parcursul anului trecut, la baza performantelor realizate au stat oportunitatile de plasament oferite de piata monetara. La o scurta privire de ansamblu asupra structurii activelor celor 18 fonduri membre UNOPC (Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv) se poate observa cu usurinta faptul ca titlurile de stat ocupa o pondere insemnata in portofoliul tuturor fondurilor, fie monetare prin prospectul de emisiune, fie aflate doar conjunctural in aceasta ipostaza.
Cu performante ridicate obtinute din investitiile in valori mobiliare necotate, FNI nu este altceva decat exceptia care intareste regula, investitorii fondului administrat de SOV Invest asumandu-si totusi (speram, in cunostinta de cauza) riscul ce deriva din acest tip de plasamente. Revigorarea pietei monetare si recastigarea increderii populatiei in fondurile deschise de investitii a facut ca numarul acestora sa creasca, practic de la luna la luna.
Cel mai nou fond
s-a infiintat la Galati
„Investeste in viitorul orasului tau” este sloganul ultimului actor pe piata, Fondul Deschis de Investitii Galati (FDIG), administrat de Quadrant Asset Management. Dupa Stabilo, fond monetar lansat cu doi ani in urma, FDIG este al doilea fond administrat de QAM, unitatile de investitii fiind distribuite de catre SVM Euroinvest. „Argumentele principale care au stat la baza intrarii pe piata cu un nou fond au fost succesul inregistrat de Stabilo in aceasta parte a tarii si potentialul de afaceri din regiune, fiind de altfel primul fond local din Romania”, declara Dragos Simion, presedinte QAM.
In ceea ce priveste politica de investitii a noului fond, conform declaratiei presedintelui Consiliului de Incredere, Radu Lupoaie, va fi structurata in doua etape. „In primul an, spune acesta, vom face plasamente numai pe piata monetara. Dupa aceasta etapa, vom investi si pe piata de capital, cu conditia ca ponderea acestor din urma plasamente sa nu depaseasca 40% din total”. Comisioanele de rascumparare ale FDIG se situeaza intre 0,35% si 6%, iar valoarea unei unitati de investitie a fost la 15 martie de 33.121 lei. Luna aprilie va fi, se pare, una a lansarii de noi produse pe piata fondurilor deschise. Fara a face dezvaluiri complete, Adrian Serbu, administratorul Certinvest, compania de numele careia sunt legate fondurile Capital Plus si Tezaur, spune ca societatea pe care o reprezinta va lansa un produs destinat cu precadere societatilor comerciale. „Nu este vorba de un nou fond, spune aceasta, ci de un nou produs valorificat prin intermediul celor doua fonduri pe care le administreaza Certinvest.”
Ce va fi in perioada urmatoare nu este greu de anticipat. Cum dobanzile la titlurile de stat sunt in scadere, este de presupus, pentru sfarsitul primaverii, o reducere a ritmului de crestere a valorii unitatilor de investitie si, deci, o scadere a performantelor fondurilor. „Deocamdata, aceasta amenintare nu exista, efectele plasamentelor bune din ianuarie si februarie urmand a se regasi in cresterile din perioada imediat urmatoare”, opineaza Cristina Irimie, director de marketing la Capital Asset Management, administratorul fondurilor Fortuna Classic si Fortuna Gold.