Cele mai performante companii din România au fost premiate marți seara ,16 octombrie 2018, în cadrul Galei Capital Companii de Elită.
Liderii celor mai importante sectoare ale economiei autohtone au fost premiați, marți seară, în cadrul Galei Capital Companii de Elită, eveniment la care au fost prezenți atât reprezentanți ai mediului de business, cât și invitați speciali, printre care și câțiva miniștri ai Cabinetului Dăncilă: Petru Bogdan Cojocaru, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Anton Anton, Ministrul Energiei, Bogdan Andronic, Secretar de stat Ministerul Economiei și Sorin Naș, Secretar de stat Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat!
Evenimentul a debutat cu lansarea noii reviste Capital, într-un nou format, cu periodicitate lunară, 100 de pagini și cu o structură editorială ce acoperă arii de interes diverse: analize și prezentări ale unor afaceri de top, povești ale unor personaje de succes, interviuri cu manageri, editoriale și articole despre ultimele noutăți din Hi-tech, Travel, Sănătate sau Lifestyle și suplimente dedicate.
În deschiderea evenimentului, Dan Andronic, proprietarul Editurii Evenimentul și Capital a declarat: ” Concurența a devenit mult mai dură iar dinamica ne obligă să fim cât mai creativi. Din acest motiv, astăzi, lansăm noul Capital. Este o altă revistă decât acum 26 de ani, atunci când a apărut, și care încearcă să țină cont de schimbările care au loc în societate și de modul în care românii consumă presă. Schimbările sunt uriașe, audiența este măsurată aproape la secundă pe online și de multe ori riscăm să fim compleșiți. Însă eu am învățat că trebuie să te scuturi, să te reinventezi și să fii în pas cu vremurile.”
Tot în cadrul evenimentului a fost lansat și noul anuar Top 300 Companii, un produs nou prin care Revista Capital recunoaște meritele celor care dezvoltă cu adevărat România: companiile.
Astfel au acordate 10 premii către cele mai bune companii prezente în economia românească.
Companiile premiate sunt:
OMV PETROM SA a fost premiată ca fiind ”Cea mai valoroasă companie”. OMV PETROM SA este cea mai valoroasă companie din România și cel mai mare contributor la bugetul consolidat. OMV Petrom poate acoperi necesarul de carburanți pentru 3 milioane de autovehicule și peste 40% din consumul de gaze al țării. Miza o reprezintă gazele din Marea Neagră, un proiect vital pentru dezvoltarea României.
AUTOMOBILE DACIA SA a primit distincția ”Liderul exporturilor românești”, fiind cel mai mare producător auto de pe piața locală și unul dintre cei mai mari angajatori din România. Anul trecut compania a ocupat prima poziție a clasamentului referitor la cea mai mare cifră de afaceri. Compania este liderul exporturilor României, iar uzina de la Mioveni este un motor puternic al economiei naționale.
KAUFLAND ROMÂNIA SCS a fost desemnat ”Liderul retailului românesc”. Cu o rețea de 119 magazine deschise pe piața românească, Kaufland este liderul pieței locale de retail. Anul trecut, compania a reușit să depășească pragul de 10 miliarde de lei venituri, fiind unul dintre cei mai mari angajatori privați din România. La finele anului trecut, Kaufland avea peste 13.000 de salariați.
ROMPETROL RAFINARE SA a primit premiul pentru ” Cea mai mare și mai modernă rafinărie din România”, fiind una din principalele companii ale Grupului KMG Internațional, care operează rafinăriile Petromidia și Vega Ploiești, dar și divizia de petrochimie de pe platforma Midia. Cu o capacitate anuală de procesare de peste 5 milioane tone de materii prime, Petromidia este cea mai mare rafinărie din țară și una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre.
DEDEMAN SRL a primit premiul pentru ”Cel mai mare business antreprenorial”. Dedeman este singura companie antreprenorială românească 100% care nu doar că a reușit să reziste pe piață în decursul anilor, dar s-a impus devenind lider național în retailul materialelor de construcții și al amenajărilor interioare de tip Do-It-Yourself. Compania din Bacău este prezentă în toată țară cu 49 de magazine, iar drumul nu se oprește aici.
ROMGAZ a fost desemnat ”Lider în producția și furnizarea de gaze naturale”, fiind cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Romgaz este totodată cea mai mare și cea mai valoroasă companie deținută de statul român. Unul dintre cele mai importante proiecte derulate de companie este noua centrală pe gaz de la Iernut, o investiție de 269 milioane de euro.
ORANGE ROMÂNIA SA este ”Liderul pieței de telecom”. ORANGE este numărul 1 pe piața de telecom din România, având 10,6 milioane de clienți la finele anului trecut. Compania oferă o gamă extinsă de soluţii de comunicaţii clienţilor săi, atât utilizatori individuali, cât şi companii, de la servicii de bază până la servicii complete de voce, date fixe şi mobile, precum şi servicii TV. Noua provocare este 5G!
FILDAS TRADING SRL a primit distincția ”Liderul pieței de distribuție a medicamentelor”. Jucător de top în domeniul distribuției de medicamente, compania are peste 1.000 de angajați și asigură acoperirea națională printr-o rețea de 14 depozite de medicamente și o impresionantă flotă de transport. Catena, rețeaua de farmacii afiliată, are peste 720 de unități și peste 5.000 de angajați.
URSUS BREWERIES este ”Liderul pieței de bere din România”, fiind lider de piață pentru al patrulea an consecutiv. Compania e prezentă în România cu 3 fabrici în Brașov, Buzău și Timișoara, precum și o mini-facilitate de producție în Cluj-Napoca – „Fabrica de Bere URSUS“. Ceea ce nu știați este că 1 din 3 beri consumate de români se află în portofoliul companiei.
HOLCIM SA a fost premiat ca ”Liderul pieței materialelor de construcții”. Cu o prezență de peste 20 de ani în România, este liderul pieței materialelor de construcții. În această perioadă a investit peste 700 de milioane de euro pe plan local, iar investițiile continuă: anul trecut a inaugurat un nou terminal la Roman, iar în acest an bugetul de investiții se ridică la 7,5 milioane de euro.
Totodata, Revista Capital a acordat și 5 premii speciale unor companii care au avut rezultate remarcabile în activitatea pe care o desfășoară.
CHIMCOMPLEX SA BORZEȘTI a primit ”Premiul special pentru tranzacția anului”, acordat pentru cea mai importantă tranzacție a anului: achiziția activelor Oltchim. Tranzacţia reprezintă o șansă pentru Oltchim, care speră astfel să renască. În urmă acesteia, grupul CRC (Compania Română de Chimie), al cărui acționar majoritar este antreprenorul Ștefan Vuza, va deveni cel mai important jucător de pe piață produselor chimice din România.
ENEL a primit premiul ”Premiul special pentru cel mai mare furnizor de electricitate din România”. Enel Energie și Enel Energie Muntenia au devenit principalii furnizori de energie după volumul de energie furnizat – cu o cotă de piață cumulată de peste 21%, potrivit ultimului raport ANRE. Cele două companii, care fac parte din Grupul Enel, sunt lideri pe piața concurențială, iar în vara acestui an au anuntat atingerea numărului de un milion de consumatori casnici pe piața liberă.
Internațional Alexander SRL a primit distincția ”Premiul special pentru cel mai performant operator de transport si logistică”. Cu o strategie clar conturată, cu un sistem coerent de valori şi cu o filosofie centrată pe investiţii continue, International Alexander a înregistrat o dezvoltare fulminantă. După creșteri impresionante an de an, compania a ajuns unul dintre cei mai mari transportatori locali. Compania pregătește noi investiții de amploare în flotă, în depozite și în transportul feroviar.
TAROM a primit premiul ”Premiul special pentru redresare financiară”. Compania aeriană a reușit în acest an să își majoreze semnificativ numărul de pasageri și să își crească veniturile ca urmare a managementului profesionist. Totodată, TAROM a început programul de reînnoire a flotei, prin achiziția a 2 avioane Boeing 737 – 800 NG și semnarea contractului pentru încă 5 modele noi fabricate de Boeing.
ROMÂNIA TV a primit ”Premiul special pentru susținerea emisiunilor economice”, post de televiziune care promovează în cadrul emisiunilor dedicate mediul de business din România.
Clasamentul celor 300 de companii a fost realizat in funcție de următoarele criterii: 50% cifra de afaceri înregistrată anul trecut, 30% profitul net realizat anul trecut, 10% nr mediu de salariați și câte 5% evoluția cifrei de afaceri 2017/2016, respectiv al profitului net.
Cele 300 de companii înseamnă:
465 miliarde de lei cifra de afaceri cumulata – peste 1/2 din PIB-ul României
30 miliarde de lei profit net cumulat
600.000 de angajați
10% dintre firme sunt companii de stat
Top 3 angajatori sunt:
Posta Romană (23.403)
CFR SA (22.622)
Romsilva (16.246)
Ambele produse, atât Revista Capital cât și TOP 300 Companii, sunt disponibile publicului, începând de astăzi, 17 octombrie, la toate centrele de difuzare a presei.
Organizarea Galei Capital Companii de elită a fost posibilă cu ajutorul partenerilor noștri: Domeniile Coroanei, Digi România, Christian Tour, Groupe Renault România, Medlife, Romgaz, Face Kusin, Schlumberger, Aura Natural Gold Water, Florăria Magnolia și magazin Pret a Porter.