Firmele care au nevoie de finanţare pot obţine un credit cu fonduri BERD. Împrumutul acoperă până la 100% din valoarea proiectului şi se poate rambursa în cel mult zece ani. Într-o perioadă în care companiile îşi găsesc tot mai dificil şi mai scump surse de finanţare, instituţia financiară internaţională oferă posibilitatea atât IMM-urilor, cât şi întreprinderilor mari, inclusiv start-up-urilor, de a-şi dezvolta activitatea. Iniţiativa face parte dintr-un angajament
Firmele care au nevoie de finanţare pot obţine un credit cu fonduri BERD. Împrumutul acoperă până la 100% din valoarea proiectului şi se poate rambursa în cel mult zece ani.
Într-o perioadă în care companiile îşi găsesc tot mai dificil şi mai scump surse de finanţare, instituţia financiară internaţională oferă posibilitatea atât IMM-urilor, cât şi întreprinderilor mari, inclusiv start-up-urilor, de a-şi dezvolta activitatea. Iniţiativa face parte dintr-un angajament comun al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), al Grupului Băncii Mondiale şi al Băncii Europene de Investiţii (BEI) de a acorda 25 de miliarde de euro pentru a susţine sectoarele bancare din regiune şi a finanţa creditarea companiilor afectate de criza globală.
În România, cele 50 de milioane de euro sunt disponibile prin intermediul BRD – Groupe Société Générale. Astfel, suma maximă care poate fi acordată din surse BERD este de trei milioane de euro în cazul IMM-urilor şi de 15 milioane de euro în cazul firmelor mari, cumulat, pentru unul sau mai multe produse de finanţare. BRD poate completa din sursele sale fondurile BERD, dacă proiectele depăşesc limitele menţionate. Condiţiile de finanţare sunt stabilite în concordanţă cu tipul de proiect finanţat şi în urma analizei făcute de bancă asupra clientului.
„Pentru un credit de investiţii în valoare de 300.000 de euro, pe o durată de cinci ani, cu o perioadă de graţie de trei luni, clientul plăteşte aproximativ 347.000 de euro, reprezentând, în principal, dobânda şi comisioanele“, a precizat, pentru Capital, Carmen Arhip, director Fonduri Europene, BRD- Groupe Société Générale. BRD poate acorda în cadrul acestei facilităţi credite în lei şi în euro. Procesul de analiză a cererii de finanţare durează între două săptămâni şi o lună de zile de la data depunerii tuturor documentelor, în funcţie de mărimea firmei şi complexitatea proiectului.
Documente necesare
• Analiza economico-financiară
• Analiza de risc
• Studiul de fezabilitate
• Proiectul tehnic (dacă este cazul)
• Autorizaţia de construcţie
• Avizul de mediu
• Evaluarea strategică de mediu
• Titlul de proprietate/Actul de concesiune
• Documente contabile ale firmei
• Cazierul fiscal al persoanei autorizate să depună cererea de finanţare
• Adeverinţa privind datoriile solicitantului la bugetul de stat, eliberată de Administraţia Financiară
Separat, banca poate solicita şi alte documente necesare, care să confirme eligibilitatea pentru această facilitate.
Ce spun companiile
„E un credit bun, faţă de ceea ce există în prezent pe piaţa românească de credite pentru IMM-uri. De regulă, dobânda la creditele în euro este de 6-7%, ceea ce înseamnă că, la un împrumut de 300.000 de euro pe cinci ani, suma care trebuie rambursată este mult mai mare, poate chiar dublă, decât în cazul acestui tip de credit. E adevărat că în vechile state membre ale UE dobânda pentru creditele destinate micilor întreprinzători variază între 1,1 şi 1,5%. Iar Franţa a anunţat că, pentru relansarea economiei, pune la dispoziţia micilor întreprinzători o linie de creditare de miliarde de euro, cu dobândă zero“, spune Liviu Rogojinaru, director general al firmei Euro Cosimo, specializată în producţie publicitară. Acesta este de părere că micii întreprinzători care fac acum investiţii sunt foarte abili în afaceri şi foarte puternici. „Acum este momentul prielnic să investeşti. Sunt cele mai bune preţuri pentru manoperă şi pentru construcţii. Totul e să ai banii şi să ştii ce să faci cu ei“, completează Rogojinaru.
„Construcţia e rezonabilă. Cheltuielile totale anuale sunt sub 5%. În acest moment, este sub preţul pieţei, unde dobânda este, în medie, Euribor+4%. În acest caz, dobânda este Euribor+2%“, susţine Szabolcs Ilyes, Country Manager PNO Consultants. În opinia acestuia, multe IMM-uri se vor orienta către acest tip de finanţare, care se poate obţine în cel mult o lună de zile, faţă de fondurile europene, când aprobarea proiectelor poate dura chiar şi un an şi jumătate.
Jean-Marc Peterschmitt, director BERD
50 mil. euro sunt puse la dispoziţie pentru companiile din România de către BERD, prin intermediul BRD – Groupe Société Générale
Fondurile pot fi utilizate, în principal, pentru acoperirea nevoilor de finanţare pe termen scurt şi pentru realizarea invesţitiilor.