Nu mai e un secret că produsele fast-food ne pot pune în pericol sănătatea. O nouă cercetare nu face acum decât să confirme ceea ce știam. Cartofii prăjiți și cheeseburgerii de la fast-food conțin niveluri deosebit de ridicate de ftalați și substanțe similare, extrem de nocive.
Substanțele chimice care perturbă hormonii, cunoscute sub numele de ftalați, au fost depistate în multe produse fast-food testate ca parte a unor noi cercetări, scrie Gizmodo.
Autorii studiului au descoperit mai mulți ftalați diferiți, precum și alte substanțe chimice menite să înlocuiască ftalații, în diverse produse fast-food, inclusiv în cartofi prăjiți, burrito și cheeseburgeri. Deși impactul acestor substanțe chimice asupra sănătății nu este încă suficient studiat, autorii susțin că ar trebui făcut mai mult pentru a le ține departe de alimente. Descoperirile lor au fost publicate în Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.
O substanță chimică care perturbă sistemul endocrin
Ftalații sunt un tip de plastifiant utilizat pe scară largă, folosit pentru a conferi flexibilitate plasticului și altor substanțe. Sunt, de asemenea, un tip de substanță chimică care perturbă sistemul endocrin, care interferează cu hormonii pe care îi producem, cum ar fi testosteronul și estrogenul.
Studiile asupra animalelor și oamenilor au indicat că o expunere mai mare la ftalați poate avea un efect negativ asupra dezvoltării copiilor și crește riscul de apariție a unor afecțiuni precum astmul și obezitatea. De asemenea, ftalații pot provoca probleme de fertilitate.
Produsele fast-food, pline de ftalați
Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică a Institutului Milken de la Universitatea George Washington au descoperit în ultimii ani că produsele fast-food pot fi pline de astfel de substanțe.
Un studiu din 2018 a analizat mostrele de urină ale americanilor care au participat la un sondaj reprezentativ la nivel național și a constatat că cei care mâncaseră recent la fast-food au avut mai multe șanse să aibă un nivel mai mare de ftalați decât cei care au mâncat mai des acasă.
Peste 80% din produsele testate conțineau di-n-butil ftalat (DnBP)
Noua cercetare, condusă de aceiași autori, a analizat acum produsele fast-food. s-au colectat 64 de mostre de alimente de la 6 restaurante diferite din zona San Antonio, Texas. Acestea au fost testate pentru ftalați, precum și pentru alți plastifianți utilizați ca alternative prespus mai sigure decât ftalații.
Concluzia lor a fost șocantă. În total, 81% dintre produsele analizate au conținut di-n-butil ftalat (DnBP), în timp ce 70% au conținut și di(2-etilhexil)ftalat (DEHP), despre care se spune că au o influență asupra problemelor de fertilitate. Aproximativ 89% dintre alimente au conținut di(2-etilhexil) tereftalat (DEHT), un plastifiant non-ftalat.
Produsele din carne, inclusiv cheeseburgerii și burrito de pui, au avut în general cele mai ridicate niveluri din oricare dintre aceste substanțe chimice.
„Am descoperit că ftalați și alți plastifianți sunt răspândiți în alimentele pe care le găsim în lanțurile de fast-food din SUA. Asta înseamnă că mulți oameni primesc la pachet cu mîncarea și substanțe chimice care nu sunt deloc sănătoase”, a declarat autorul studiului, Lariah Edwards.