Pericol alimentar la Lidl! Un produs celebru a fost retras de pe rafturile supermarketurilor de către Autoritatea Națională Sanitar-veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Despre ce produs alimentar este vorba?
Pericol alimentar la Lidl! Sosul KFC a fost retras pe de rafturile supermarketului
Pericol alimentar la Lidl! Sosul american produs de Contec Foods SRL este retras de la comercializare în toate magazinele Lidl.
Motivul: conține alergenul gluten din făina de grâu, nemenționat pe eticheta sa.
Potrivit Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Lidl a decis să retragă de la vânzare toate loturile de sos „American Dip KFC” din cauza prezenței neanunțate a glutenului din făina de grâu.
Clienții Lidl pot returna sosul în oricare dintre magazinele Lidl din România. Vor primi restituirea contravalorii, fără a fi necesar bonul fiscal.
Anterior, lanţul de magazine a retras „Nixe File de anșoa în ulei de măsline 80g” de la rafturile sale
Lidl România a luat decizia de a retrage preventiv produsul „Nixe File de anșoa în ulei de măsline 80g” din lotul 145/220, având data de expirare 25.05.2024, din cauza unor suspiciuni legate de depistarea unor niveluri ridicate pentru parametrul histamină.
Printre simptomele tipice ale intoxicației cu histamină se numără înroșirea pielii, erupțiile cutanate, simptomele gastro-intestinale și durerile de cap. Consumatorii care au ingerat acest produs și manifestă simptome severe sunt sfătuiți să solicite asistență medicală.
Lidl România a reacționat rapid în interesul securității consumatorilor, eliminând produsul din circulație. Produsul din lotul menționat și cu data limită de consum precizată poate fi returnat în oricare dintre magazinele Lidl. Contravaloarea acestuia va fi restituită fără necesitatea prezentării bonului fiscal. Celelalte produse comercializate de Lidl România, inclusiv alte produse din gama Nixe, nu sunt afectate de această retragere voluntară.
Despre intoxicația cu histamină
Histamina este un compus ce aparține grupului aminelor biogene, fiind produsă de o largă diversitate de bacterii ce decarboxilează aminoacidul esențial histidină.
În alimentele cu conținut ridicat de acest aminoacid, precum produsele lactate, carnea și peștele, histamina poate să se formeze atunci când condițiile de temperatură ridicată și aciditate scăzută o permit.
Formarea histaminei în alimente este asociată cu o calitate slabă a materiilor prime, igienă precară în procesul de fabricație sau o refrigerare inadecvată în timpul depozitării și distribuției alimentelor.
Consumul de alimente cu concentrații mari de histamină poate provoca oamenilor o afecțiune ușoară caracterizată prin mâncărime, roșeață facială și dureri de cap, cunoscută sub numele de „otrăvire cu histamină”.
La persoanele cu deficiențe în metabolizarea acestei amine poate fi asociată o afecțiune mai severă, denumită „intoleranță la histamină”.