Laptele vegetal ar putea cauza depresie și anxietate
Un studiu medical ne arată că laptele vegetal, cum ar fi cel de soia sau migdale, ar putea crește riscul de apariție al anxietății și depresiei. La polul opus, cei care consumă lapte de vacă semi-degresat au mai puține șanse să fie afectați de astfel de probleme mentale.
Cercetătorii medical au urmărit participanții (350.000 de persoane) timp de peste 10 ani și au descoperit că persoanele care beau lapte semi-degresat au cu 12% mai puține șanse de a fi depresive și cu 10% mai puține șanse de a fi anxioase, comparativ cu altele.
Totuși, laptele degresat complet nu aduce beneficii similare. În schimb, consumul de lapte vegetal a fost legat de un risc crescut de depresie cu 14%.
Studiul medical a luat în calcul factori precum vârsta, sănătatea generală și venitul participanților.
Laptele conține multe substanțe importante pentru sănătate, cum ar fi zahărul natural (lactoza), grăsimi, proteine și minerale esențiale, spun cercetătorii medicali de la Southern Medical University. Laptele este o sursă bogată de calciu, un mineral care ajută organismul să producă mai multă serotonină.
Serotonina este o substanță chimică din creier care influențează starea de spirit și sănătatea mentală. De fapt, cele mai folosite medicamente antidepresive funcționează prin creșterea nivelului de serotonină din creier.
Laptele semi-degresat, ideal pentru creierul uman
Laptele integral are multe grăsimi saturate, care pot crește colesterolul și riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și depresie. Grăsimile saturate din laptele integral pot afecta semnalizarea dopaminei în creier și pot provoca inflamații, ceea ce ar putea explica de ce laptele semi-degresat este o alegere mai bună.
În schimb, laptele semi-degresat are mai puține grăsimi saturate și este mai bun pentru sănătatea mintală. De altfel, laptele semi-degresat conține grăsimi nesaturate, numite „grăsimi bune”, care ajută sistemul dopaminergic din creier și sprijină sănătatea mentală.
Spre deosebire de laptele degresat, laptele semi-degresat are mai multe „grăsimi bune” și mai puține „grăsimi rele” decât laptele integral. Acest echilibru de grăsimi pare să protejeze mai bine creierul, reducând riscul de depresie și anxietate.
Consumul de lapte semi-degresat ar putea oferi protecție împotriva problemelor de sănătate mintală și deschide noi posibilități pentru folosirea alimentației ca intervenție în prevenirea depresiei și anxietății.