ANSVSA, în alertă! Mare atenție la aceste alimente. Au fost descoperite tone întregi de produse ce conțin pesticide

Potrivit informațiilor transmise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), încă un lot de portocale cu pesticide a fost descoperit și retras din trei magazine din Ilfov, Constanța și Iași.

„Vă informăm ca urmare a depasirii valorilor admise de reziduuri de pesticide (Clorpirifos) SC MICROFRUITS SRL a initiat retragerea de la comercializare si rechemarea de la client a articolului mentionat mai jos. Motivul rechemarii: depasire a valorilor admise de reziduuri de pesticide (Clorpirifos)”, a transmis SC MICROFRUITS SRL.

20 de tone au fost distruse înainte de a sosi buletinul de analiză

De asemenea, vicepreședintele ANSVSA a vorbit la rândul său despre cele 21 de tone de portocale, explicând că o tonă a fost distribuită către trei depozite iar celelalte 20 de tone au fost distruse înainte de a sosi buletinul de analiză.

„La controlul efectuat de inspectorii ANSVSA s-a descoperit încă un lot de portocale cu pesticide. Din cele 21 de tone de portocale, o tonă a fost distribuită către trei depozite, celelalte 20 de tone au fost distruse înainte de a sosi buletinul de analiză. Nu știm încă de ce, efectuăm o anchetă să aflăm de ce cele 20 de tone au fost distruse înainte. Tot în această săptămână au fost retrase, deci nu au intrat pe piață, 19 tone de castraveți, tot din Turcia, contaminați cu pesticide și 20 de tone de mandarine”, a declarat vicepreședintele ANSVSA, Mihai Ponea, la Antena 3.

Ce nereguli a descoperit anterior ANSVSA în industria alimentară?

Amenzi de aproape un milion de lei au fost aplicate în decembrie. Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat 156 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 983.600 de lei şi 27 de avertismente pentru deficienţe minore. Aceste amenzi s-au dat în cadrul controalelor efectuate în luna decembrie în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au arătat că verificările au vizat operatorii din industria alimentară care îşi desfăşoară activitatea în domeniul fabricării produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, al altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.

În cursul lunii decembrie 2021, au fost efectuate 10.549 de controale în unităţile din industria agroalimentară din Bucureşti şi din ţară. În urma controalelor au fost constatate o serie de disfuncţionalităţi, dintre care: neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă şi fabricaţie (neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie, lipsa vestiarului pentru angajaţi, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie, neefectuarea operaţiunilor de DDD în condiţiile legislaţiei specifice domeniului alimentar); neconformităţi privind întreţinerea şi igiena echipamentului de protecţie sanitară a personalului muncitor.