Greșeala pe care nu trebuie să o faci niciodată atunci când gătești carne de pui
Atunci când gătești carne de pui trebuie să ții minte că există posibilitatea ca aceasta să conțină bacterii periculoase. Printre ele amintim doar trei dintre cele mai periculoase: Salmonella, Campylobacter și Clostridium perfringens.
Aceste bacterii sunt eliminate în timpul procesului de gătire a cărnii. Dar dacă optezi să o speli, există riscul ca acestea să se răspândească pe alte obiecte folosite în bucătărie. Mai ales pe tocător, chiuvetă, cuțit sau pe alte ustensile.
„Chiar și atunci când consumatorii consideră că au curățat eficient chiuveta după spălarea cărnii de pasăre, acest studiu arată că bacteriile se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe și alimente”, potrivit secretarului adjunct al USDA pentru securitatea alimentelor, Mindy Brashears.
Conform specialiștilor, această practică poate contribui la propagarea bacteriei Campylobacter. Ea constituie cea mai frecventă cauză de intoxicație alimentară în Marea Britanie.
În cea mai mare parte, aceste infecții sunt asociate cu carnea de pasăre. Simptomele includ diaree, dureri abdominale, crampe, febră și o stare generală de indispoziție.
În plus față de a NU spăla carnea de pui, specialiștii sugerează că ar trebui să pregătești acest tip de carne SEPARAT de alte alimente. Cum ar fi fructele și legumele.
Este recomandat să folosești un tocător dedicat exclusiv cărnii crude. Totodată, înainte de manipularea cărnii, este esențial să-ți speli mâinile cu apă și săpun, respectând un interval de cel puțin 20 de secunde.
Cum ne protejăm de intoxicațiile alimentare
În etapa inițială, introduceți carnea de pui într-o pungă de unică folosință înainte de a o plasa în coșul de cumpărături sau în frigider. Astfel încât sucurile crude să nu ajungă la alte alimente. Igiena mâinilor este crucială. Spălați-le cu apă caldă și săpun înainte și după manipularea cărnii de pui.
Evitați să spălați carnea crudă de pui. Deoarece acest proces poate conduce la răspândirea sucului de pui în bucătărie. Dar și la contaminarea altor alimente, ustensile și suprafețe. Prin urmare, este esențial să utilizați un tocător separat pentru a tăia puiul.
Un alt aspect esențial este să evitați plasarea alimentelor gătite sau a produselor proaspete pe o farfurie, un tocător sau pe orice altă suprafață care a fost în contact cu carne crudă de pui.
După ce ați gătit puiul și înainte de a începe pregătirea altor alimente, este important să spălați tocătorul, ustensilele și vasele cu apă fierbinte și săpun.
Pentru a vă asigura că puiul este gătit în mod corespunzător, utilizați un termometru alimentar și verificați că temperatura internă atinge minim 75° Celsius.
În cazul în care aveți impresia că puiul servit la restaurant nu este suficient de bine gătit, nu ezitați să solicitați să fie pregătit în conformitate cu standardele de siguranță alimentară.