Guvernul ar fi putut aplica pentru o prelungire a programului şi după luna februarie, aşa cum aşteptau mulţi analişti, dar ministrul de finanțe Yanis Varoufakis a confirmat la sfârșitul lunii ianuarie că noul guvern nu are "nici o intenție de a cooperare cu Troica.
În aceste condiţii, plata datoriilor mari ale Greciei arată acum extrem de greu. Iată ce spune Bloomberg pe tema crizei de numerar cu care se confruntă statul elen:
„Dacă nu se ridică limita de 15 miliarde de euro, împrumut pe termen scurt stabilită de Troica, guvernul de la Atena poate rămâne fără bani la 25 februarie, a declarat o sursă apropiată de guvern.. Acum trei săptămâni, oficialii internaționali au calculat că Grecia ar putea intra într-o incapacitate de plată până la jumătatea anului. Cu grecii care se reped să-şi scoată banii din bănci și imposibilitatea de a fi plătite taxe şi impozitele, Tsipras ar putea supraviețui timp de câteva săptămâni, apelând la fondurile de asigurări sociale și cu plăți la furnizori, a spus sursa citată. Până la sfârșitul lunii martie, prim-ministrul grec are de ales: acceptă un colac de salvare în condiţiile pe care le-a respins sau abandonează moneda euro.”
Există preocupări cu privire la ceea ce guvernul disperat la Atena ar face în această situație: relațiile SYRIZA aparent mai calde cu Moscova au exprimat ingrijorarea ca Executivul elen s-ar putea îndrepta spre Rusia pentru finanțare.
Analiștii Barclays cred că acum şansa Greciei de a ieşi din zona euro, aşa numitul Grexit, sunt mai mari decât au fost în timpul crizei euro în urmă cu doi ani și jumătate:
„În general, putem considera că un acord între guvernul grec și UE rămâne posibil, dar probabilitatea unei ieșiri a Greciei din zona euro este acum mai mare decât în orice moment din 2012. Creșterea în popularitate a partidelor radicale din Europa, cum ar fi Podemos în Spania, nu lasă foarte multe soluţii factorilor de decizie din UE pentru a fie îngăduitoare cu privire la cererile Greciei.”
Ministrul de Finante grec Ianis Varoufakis, profesor de economie, al cărui interes se află în general în sfera teoria jocurilor și ministrul de Finanțe german Wolfgang Schaeuble, care este"relaxat" în privinţa ieșirii Greciei din zona euro, se întâlnesc astăzi.
Dobânzile la care se împrumută Grecia de pe piaţă au trecut joi peste pragul de 10%, după decizia Băncii Central Europene, care şi-a modificat poziţia faţă de obligaţiunile greceşti, transmite AFP.
BCE a informat miercuri seară că nu va mai accepta obligaţiuni guvernamental greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale. Obligaţiunile greceşti au în prezent un rating de tip „junk”, iar potrivit normelor BCE nu pot fi acceptate drept garanţii pentru credite. Până acum Banca Centrală Europeană a făcut o excepţie de la aceste norme în ideea de a da o mână ajutor băncilor greceşti.
Joi, în jurul orei 9.30 ora României, la scurt timp după deschiderea pieţei de obligaţiuni din zona euro, dobânzile pentru titlurile greceşti pe zece ani au urcat la 10,051% de la 9,678% miercuri seara. Singura data când costurile de împrumut ale Greciei au trecut pentru scurt timp pragul de 10% a fost în data de 28 ianuarie, după primele declaraţii ale noului guvern anti-austeritate, însă două zile mai târziu au revenit sub acest prag.
În sens invers, au scăzut dobânzile pentru ţările considerate cele mai sigure pentru investitori în perioade de turbulenţe.
Dobânzile pentru împrumuturile pe zece ani ale Germaniei au scăzut până la 0,336% de la 0,367% miercuri seara, iar în cazul Franţei au scăzut la 0,574% de la 0,594% miercuri.
Ministrul de Finanţe, Ianis Varoufakis, spusese însă, că decizia BCE nu va avea consecinţe negative asupra finanţelor ţării.
"Decizia de miercuri a BCE de a priva băncile greceşti de una din sursele lor de finanţare nu are "repercusiuni negative" asupra sectorului financiar al ţării care rămâne "total protejat" prin alte canale de numerar încă disponibile", a declarat Ministerul grec de Finanţe într-un comunicat, citat de AFP.
Această decizie, adaugă comunicatul "pune presiune asupra Eurogrupului – reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro – pentru progrese rapide în vederea încheierii între Grecia şi partenerii săi a unui acord de care să beneficieze fiecare" în legătură cu viitorul datoriei Greciei şi reformelor economice ale ţării.
La rândul ei, Banca Centrală Europeană spune că "Măsura de suspendare a surselor de finanţare decisă miercuri de BCE "respectă regulile eurosistemului", potrivit unui comunicat al instituţiei publicat la câteva ore după ce noul ministru grec de finanţe, Ianis Varoufakis, a vorbit despre "discuţii fructuoase" cu preşedintele BCE Mario Draghi.
BCE a suspendat regimul favorabil de care beneficiau până acum băncile greceşti, deoarece "nu este posibil la ora actuală să se anticipeze un rezultat pozitiv" al programului de ajutor internaţional de care beneficiază Atena, adaugă comunicatul instituţiei monetare.
Decizia BCE intervine în timp ce Varoufakis şi noul prim-ministru grec Alexis Tsipras efectuează un turneu european pentru a încerca să renegocieze datoria greacă, în conformitate cu programul stângii radicale ce a câştigat alegerile parlamentare din 25 ianuarie.
Decizia BCE a avut drept consecinţă scăderea euro faţă de dolar miercuri. În jurul orei 23.30 ora României, moneda unică europeană valora 1,1341 dolari, faţă de 1,1479 dolari marţi la aceeaşi oră şi 1,1423 dolari înainte de comunicatul BCE.