Bolile copilăriei par banale, dar ele trebuiesc diagnosticate corect, la timp, iar asta pentru că necesită tratament simptomatic şi izolare, în caz contrar putând duce la complicaţii serioase şi mortalitate. Ele se pot manifesta atât la copii, cât şi la adulţi, iar în cazul celor din urmă formele sunt mai grave.

Cazurile de pojar au ajust anul trecut în Europa la maximul ultimului deceniu, în contextul în care refuzul multor părinţi de a-şi vaccina copiii au lăsat uşa deschisă pentru virus – care a dus la 72 de decese atât în rândul copiiilor, cât şi în rândul adulţilor, potrivit Bloomberg, care citează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate pana la data de 01.02.2019 este 15 733 din care 60 de decese, potrivit celei mai recente informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Citeşte întreaga ştire: 60 de persoane au murit de rujeolă în România, până la 1 februarie. Câte cazuri de îmbolnăvire au fost raportate la nivel național

Dintre cazurile noi de rujeolă, 9 au fost confirmate în județul Bihor, 6 în Mehedinţi, 5 în Buzău, 3 în Maramureş, câte 2 în Bucureşti şi Timiş și câte un caz în Argeş, Ilfov şi Teleorman, transmite Libertatea.

Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 parinți își vaccinează copiii împotriva rujeolei. 

În oraşul Cernăuţi a avut loc o întrunire a tuturor medicilor din regiune. Aceştia au scos în evidenţă datele Centrului regional al cercetărilor de laborator al Ministerului Sănătăţii, conform cărora de la începutul acestui an au fost înregistrate aproape 800 de persoane cu rujeolă.

Situaţia este mult mai gravă în comparaţie cu anul precedent. În luna ianuarie 2019 au fost confirmate aproape 800 de cazuri de rujeloă, comparativ cu ianuarie 2018, când fuseseră doar 33 de situaţii de acest fel, arată sursa citată.

 

Rujeola (sau pojarul) este o boală infecto-contagioasă, specific umană, determinată de virusul rujeolic, se manifestă prin febră, erupţie, complicaţii frecvente şi severe, confrom CSID.

Potrivit unui comunicat DSP Bihor, în 2019 s-au înregistrat deja 83 de cazuri de rujeolă. Îngrijorător este că s-au îmbolnăvit şi copii vaccinaţi! „Din cele 83 cazuri, 66 cazuri s-au înregistrat la persoane nevaccinate deloc sau vaccinate incomplet (lipseşte doza a II – a), iar 17 cazuri s-au înregistrat la copii vaccinaţi corespunzator vârstei”, se arată în comunicatul DSP Bihor.

Cei mai mulţi bolnavi, 34 la număr, sunt bebeluşi care nu au împlinit un an, 5 cazuri sunt la copii de 1 an, patru cazuri la copii de până la 2 ani, două cazuri la copii de până la 3 ani, 3 cazuri la grupa de vârstă 4 ani. De asemenea, s-au îmbolnăvit şapte copii cu vârste între 5 şi 9 ani, 8 copii cu vârste între 10 şi 14 ani, patru tineri cu vârste între 15 şi 19 ani. Rujeola a afectat şi adulţi, DSP Bihor având în evidenţă 7 cazuri la persoane cu vârste între 20 şi 24 de ani, 4 cazuri la persoane între 25 şi 34 de ani, tot atâtea la persoane între 35 şi 44 de ani şi un caz la o persoană aparţinând grupei de vârstă 45-55 ani.

Pentru a evita creşterea numărului de îmbolnăviri prin rujeolă, DSP Bihor a informat spitalele şi structurile de primire a urgenţelor (UPU şi CPU) privind localităţile în care există persoane cu rujeolă în vederea izolării corespunzătoare a cazurilor, a informat primăriile din localităţile în care există cabinete de medici de familie cu o rată de vaccinare scăzută (de exemplu: Aleşd, Borod, Ciumeghiu, Lăzăreni, Marghita, Oşorhei, Tinca) în vederea creşterii adresării populaţiei la cabinetele medicilor de familie pentru vaccinare.

În judeţul Mehedinţi de la începutul anului 2019 au fost înregistrate 12 cazuri de rujeolă, izolate, anunţă Direcţia de Sănătate Publică Mehedinţi.