Risc de avalanșă

Crăciunul vine cu vreme urâtă. Vântul, frigul și ploile vor domina peisajul din următoarele zile, iar singurele locuri unde se va vedea zăpadă sunt zonele montane înalte. Totuși, meteorologii avertizează că în aceste zone există un risc semnificativ de avalanșe, risc care va persista până mâine seară. Așadar, dacă aveți de gând să sărbătoriți Crăciunul pe schiuri, trebuie să fiți foarte atenți.

Conform specialiștilor care au emis un buletin nivometeorologic, riscul de avalanșe în masivele Făgăraș și Bucegi este de gradul 3 din 5 posibile. Acesta este considerat un risc însemnat, având în vedere că stratul de zăpadă nou depus nu a aderat foarte bine la cel vechi, iar cel din urmă nu era stabilizat nici el. Acest lucru crește riscul producerii unor avalanșe spontane, mai ales pe versanții înclinați. În masivul Bâlea Lac, grosimea stratului de zăpadă ajunge la 54 de centimetri, iar în Bucegi, la vârful Omu, aceasta este de 36 de centimetri.

Ninsorile continuă la munte

Risc de avalanșă.  Ninsorile vor continua la munte, iar vântul va sufla cu putere, depășind 110 km/h. Deși în zona montană stratul vechi de zăpadă este stabilizat în mare parte, există zone unde depunerile recente sunt semnificative și slab stabilizate, având o grosime de 10-25 cm.

Aceste zone reprezintă un risc pentru declanșarea avalanșelor, mai ales în Carpații Meridionali, unde vântul puternic va favoriza formarea unor noi plăci de vânt, în special pe versanții sud-vestici. Aceste plăci pot fi rupte de schiori sau turiști, amplificând riscul de avalanșe.

În zonele joase, se va depune un nou strat de zăpadă, ceea ce va crește riscul declanșării avalanșelor mici, izolat medii, în special sub formă de suprasarcini. Riscul va fi mai însemnat în zona înaltă, de peste 1800 m, a Munților Făgăraș și Bucegi, iar în restul zonei va fi moderat sau redus.

Vremea în următoarele zile

Risc de avalanșă. În următoarele zile, regimul termic va fi apropiat de cel normal al perioadei, cu o ușoară răcire în a doua jumătate a intervalului. În majoritatea masivelor montane, se vor semnala precipitații sub formă de ninsoare, mai ales la altitudini mari, de peste 1700 m. Cantitățile de precipitații vor fi între 20-30 l/mp la altitudini mai mici de 1700 m și de până la 30-50 l/mp în zonele mai înalte și de creastă din Carpații Meridionali și de Curbură. În aceste zone, stratul de zăpadă va crește cu 15-20 cm și izolat cu peste 25-30 cm.

Vântul va suflă moderat în general, cu intensificări temporare, viscolind zăpada. La altitudini de sub 2000 m, rafalele vor atinge 60-80 km/h, iar în zonele înalte și de creastă, vântul va fi mai susținut, cu rafale ce vor depăși 90-110 km/h, în special în Carpații Meridionali și de Curbură. De asemenea, vor fi condiții de ceață locală, asociată cu depuneri de chiciură, mai ales în zonele înalte. Ninsori ușoare sunt așteptate și în zilele de 26-27 decembrie, dar în cantități reduse.