În urmă cu două luni, CEO Nokia Stephen Elop declara în cadrul unei întâlniri anuale a industriei de telefonie mobilă că grupul a depăşit perioada dificilă, graţie vânzărilor înfloritoare ale noului smartphone, scrie Bloomberg.
Predicţia s-a dovedit prematură. Ieri, compania a raportat o pierdere operaţională surpriză pe divizia de telefoane pentru primele trei luni şi a spus că nu se aşteaptă la vreo îmbunătăţire în acest trimestru.
În timp ce vânzările modelului Lumia, dezvoltat în colaborare cu Microsoft, au depăşit aşteptările, competiţia acerbă de pe piaţă a mâncat din marjele companiei, iar vânzările de telefoane ieftine s-au prăbuşit în pieţele emergente.
În vreme ce muntele de cash al Nokia scade, iar compania este pândită de ratingul “junk” (riscant pentru investiţii n.r.), Elop trebuie să ia în considerare câteva măsuri radicale, cum ar fi vânzarea diviziei de telefoane de business mai ieftine, pentru care veniturile au scăzut cu o treime, spune Adnaan Ahmad, analist la Berenberg Bank din Londra.
Nokia produce 70% din telefoanele sale în afara Europei şi America de Nord, unde competiţia din partea companiilor chineze, printre care ZTE Corp, se intensifică.
“De ce nu ai încerca să vinzi divizia de telefoane de business şi să rămâi o companie cu un dispozitiv intelligent”, spune Ahmad, care acoperă industria telecomunicaţiilor de mai bine de un deceniu. El recomandă vânzarea acţiunilor, pentru care estimează un preţ de 3,20 euro.
Acţiunile Nokia au picat ieri cu 15%, până la 3,27 euro, suferind cea mai mare cădere din mai 2011 încoace, valoarea de piaţă a companiei coborând până la 12,2 miliarde euro (16 miliarde dolari). Nokia a pierdut circa 70 miliarde euro din capitalizare de când Apple a lansat iPhone în 2007.
Astăzi, acţiunile pierdeau încă 6%, până la 3,07 euro. Morgan Stanley şi Credit Suisse se numără printre băncile care şi-au redus estimarea de preţ pentru acţiunile Nokia, în timp ce Grupo Santander şi Societe Generale şi-au redus calificativul acordat companiei.
Vânzările de telefoane ieftine au înregistrat un declin până la 2,3 miliarde euro, comparative cu 3,4 miliarde euro în trimestrul similar din 2011.