Pericol de inundaţii în România! Hidrologii au emis o nouă avertizare Cod galben, valabilă până joi

Hidrologii au emis un Cod galben de inundaţii, valabil până joi după-amiază, ce vizează mai multe bazine hidrografice din sudul României şi din Dobrogea. Unde pot provoca apele cele mai mari daune?

O nouă alertă din partea hidrologilor! România nu scapă de inundaţii în aceste zile.

Pericol de inundaţii în mai multe bazine hidrografice din Muntenia şi Dobrogea

Specialiştii de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au emis miercuri, 2 iunie, o atenţionare Cod galben de inundaţii.

Atenţionarea hidrologică este valabilă de miercuri, 2 iunie, ora 14:00 şi până joi, 3 iunie, ora 14:00 şi vizează trei bazine hidrografice şi râurile din Dobrogea.

Conform prognozei de specialitate, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile:

  • Teleorman – afluent al râului Vedea (judeţele: Argeş şi Teleorman),
  • Neajlov – sector amonte S.H. Călugăreni (judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Teleorman),
  • Ialomiţa – sector aval confluenţă cu râul Cricovul Dulce – amonte Acumularea Dridu (judeţele: Prahova şi Ilfov),
  • pe râurile din Dobrogea (judeţele: Tulcea şi Constanţa).
Sursa foto: inhga.ro

Atenţionarea Cod galben de inundaţii de miercuri a fost transmisă către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A. şi Administraţiile Bazinale de Apă: Argeş-Vedea, Buzău-Ialomiţa şi Dobrogea-Litoral.

Ce înseamnă Codul galben, potrivit INHGA?

Codul galben este definit ca risc de viituri sau creştere rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilenţă sporită în cazul desfăşurării unor activităţi expuse la inundaţii.

Se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale.

În secţiunile monitorizare hidrometric, se pot produce depăşiri ale Cotei de atenţie/Fazei I de apărare.

Sursa foto: Pixabay