Paște 2025. Analiza s-a concentrat pe informațiile regăsite pe etichetele a 23 de produse de la mai mulți producători și distribuitori, printre care Metro Cash&Carry România, Auchan, Carrefour, Lidl, Kaufland, Grande Dolceria, Vel Pitar, Grewe, Primo Prod, Dobrogea Panificație și Boromir IND.

Paște 2025. InfoCons a realizat un studiu dedicat cozonacilor cu diverse umpluturi

Procentul de umplutură din compoziția cozonacilor variază semnificativ, de la 2.20% până la 27.2%. Pentru umplutura de nucă și cacao, procentul se situează între 2.20% și 50%. Umplutura de ciocolată variază între 6% și 27.2%, iar cea de rahat între 8% și 17%.

Toate produsele analizate conțin aditivi alimentari. Numărul acestora variază între 1 și 16 E-uri per produs. Distribuția este următoarea:

  • 4.35% dintre produse au 16 E-uri;
  • 4.35% au 10 E-uri;
  • 13.04% au 9 E-uri;
  • 4.35% au 8 E-uri;
  • 26.09% au 6 E-uri;
  • 8.70% au 5 E-uri;
  • 21.74% au 4 E-uri;
  • 4.35% au 3 E-uri;
  • 8.70% au 2 E-uri;
  • 4.35% au 1 E.

Media numărului de aditivi pe produs este de 6. Cozonacii cu ciocolată și arome precum alune de pădure, caramel, nuci, rom sau rahat conțin între 2 și 6 E-uri. Cei cu nucă și cacao și alte arome, cum ar fi stafidele, pot conține între 1 și 16 E-uri. În cazul cozonacilor cu rahat și cacao, numărul de E-uri este cuprins între 4 și 10.

cozonac cozonaci
SURSA FOTO: Dreamstime

Valori nutriționale per 100 grame

Toate produsele analizate afișează informațiile nutriționale pe etichetă. Valoarea energetică variază între 286 kcal și 382 kcal.

Grăsimi:

  • Cozonacii cu ciocolată și arome au între 11 g și 16 g grăsimi;
  • Cei cu nucă și cacao și alte arome variază între 4 g și 18 g;
  • Cozonacii cu rahat și cacao au între 3 g și 13 g grăsimi.

Per total, grăsimile variază între 3 g și 18 g, iar acizii grași saturați între 0.88 g și 7.2 g.

Zahăr și glucide:

  • Cozonacii cu ciocolată și arome conțin între 19 g și 32 g de zaharuri;
  • Cei cu nucă și cacao au între 13 g și 26 g;
  • Cozonacii cu rahat și cacao conțin între 14 g și 25 g zaharuri;
  • Glucidele totale variază între 44.59 g și 58 g, iar zaharurile între 13 g și 32 g.

Proteine:

Conținutul de proteine este cuprins între 6.6 g și 11 g per 100 grame de produs.

Conținutul de sare

Cantitatea de sare regăsită în cozonaci diferă în funcție de umplutură:

  • Cozonacii cu ciocolată și arome au între 0.51 g și 0.75 g sare;
  • Cei cu nucă și cacao și alte arome între 0.1 g și 1.73 g;
  • Cozonacii cu rahat și cacao între 0.45 g și 0.68 g.

La nivel general, sarea din aceste produse variază între 0.1 g și 1.73 g per 100 grame.

Întregul studiu poate fi vizualizat aici.