FEM susține în acest document că Covid-19 și consecințele sale economice și societale vor continua să reprezinte o amenințare critică pentru omenire și în anul 2022. Dar, pentru această țară, scenariul FEM este mai mult decât sumbru, scrie TheSouthAfrican. Spiros Fatouros, directorul executiv al Marsh Africa, susține că disparitățile care existau deja înainte de pandemia de Covid-19 au crescut și mai mult în Africa de Sud.
„Inegalitatea vaccinurilor și o redresare economică neuniformă care va rezulta riscă să agraveze fracturile sociale și tensiunile geopolitice. În cele mai sărace 52 de țări, care găzduiesc 20% din populația lumii, doar 6% din populație era vaccinată la momentul redactării acestui articol”, arată raportul Forumului Economic Mondial.
„Același document susține că, până în 2024, economiile în curs de dezvoltare (cu excepția Chinei) vor fi scăzut cu 5,5% sub creșterea PIB preconizată înainte de pandemie, în timp ce economiile avansate o vor fi depășit cu 0,9%, mărind și mai mult decalajul global al veniturilor”.
Cinci riscuri pentru fiecare dintre cele 124 de economii analizate
Ca parte a raportului, FEM a detaliat primele cinci riscuri pentru fiecare dintre cele 124 de economii analizate de Executive Opinion Survey (EOS) al Forumului Economic Mondial în perioada mai – septembrie 2021.
Mai bine de 12.000 de lideri au răspuns la următoarea întrebare: „Care sunt cele cinci riscuri care vor reprezenta o amenințare majoră pentru țara pe care o reprezentați, în următorii doi ani?”. Aceștia au selectat cinci astfel de riscuri, dintr-o listă de 35.
Cele cinci mari riscuri pentru Africa de Sud
Potrivit constatărilor FEM, cele mai mari cinci riscuri cu care se confruntă Africa de Sud sunt:
Stagnare economică prelungită
Criza ocupării forței de muncă și criza asigurării mijloacelor de trai
Prăbușirea statului – amenințarea unui conflict intern major, erodarea sistemului legislativ și chiar o lovitură de stat militară putând avea loc în Africa de Sud
Eșecul infrastructurii publice
Proliferarea activității economice ilicite. Impactul acțiunilor financiare ilicite, al comerțului ilegal și al traficului de persoane ar putea fi mai mult decât sever.
Argentina, Franța, Germania și Mexic, riscuri mari legate de „erodarea coeziunii sociale”
Africa de Sud a fost, de asemenea, identificată ca una dintre cele 31 de țări, alături de Argentina, Franța, Germania și Mexic, cu riscuri mari legate de „erodarea coeziunii sociale”.
Erodarea coeziunii sociale este riscul care a crescut cel mai mult la nivel global de la începutul crizei Covid-19, potrivit FEM. Aceasta este percepută ca o amenințare critică pentru omenire în toate perioadele de timp – pe termen scurt, mediu și lung – și este considerată printre cele mai dăunătoare pentru următorii 10 ani.