Pericol de radiații în zona Cernobîl
Agenția de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune avertizează autoritățile ucrainene că incendiile de la centrala nucleară de la Cernobîl cresc treptat pericolul de radiații.
„În conformitate cu criteriile de clasificare pentru situații de urgență, criteriile pentru un incendiu în zona de excluziune nu trebuie să depășească 0,05-0,2 km², dar starea zonei de incendiu depășește aceste cifre de zeci de ori.
Din punct de vedere al riscurilor de radiații înregistrate de sistemul automatizat de monitorizare a stării de radiații în 39 de puncte, incendiile existente în zonele cu niveluri semnificative de contaminare cu radionuclizi și la amplasamentele infrastructurii de gestionare a deșeurilor radioactive în limita de 10 puncte reprezintă un pericol deosebit”, a transmis Agenția de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune, duminică, potrivit Interfax Ucraina.
Guvernul de la Kiev a declarat că a pierdut contactul cu Cernobîlul joia trecută, după o pană de curent electric la instalație.
Din fericire, duminică a fost restabilită alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare. În prezent, sistemele de răcire funcționează, fără a fi nevoie de energie electrică de rezervă, a precizat Ministerul Energiei Atomice.
Reamintim că, anterior, Rusia a declarat că centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporijjea sunt conduse de personal ucrainean. Informația a fost transmisă după ce forțele ruse au preluat ambele centrale.
Rusia susține că centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporijjea sunt conduse de personal ucrainean
Agenția rusă pentru energie atomică Rosatom a anunțat că centralele nucleare ucrainene de la Cernobîl și Zaporijjea (Zaporizhzhia) sunt conduse și gestionate de personalul ucrainean, anunță Sky News.
Acestea au fost preluate de forțele ruse, iar la sfârșitul săptămânii trecute a existat îngrijorarea că la Cernobîl – locul celui mai grav dezastru nuclear din lume, în 1986 – s-au pierdut toate comunicațiile.
Potrivit Rosatom, la Cernobîl se restabilește o sursă de energie externă cu ajutorul specialiștilor ruși. Agenția a precizat că activitățile de asigurare a securității se desfășoară în coordonare cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).
În Ucraina există 15 reactoare nucleare în patru centrale nucleare, plus centrala de la Cernobîl, oprită.
AIEA a precizat anterior că opt reactoare sunt încă în funcțiune, deși la Zaporijjea au fost înregistrate unele daune, existând probleme cu livrarea de piese de schimb și cu personalul pentru reparații.
A fost restabilită alimentarea cu energie electrică
Ministerul Energiei din Rusia a informat joi, 10 martie, că specialiștii energetici din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina, potrivit Sky News.
Reamintim că miercuri, 9 martie, autoritățile ucrainene au solicitat urgent Rusiei să accepte o încetare temporară a conflictului armat pentru a permite specialiștilor ucraineni repararea unei linii electrice către Cernobîl, avertizând că ar putea avea loc o scurgere de radiații dacă întreruperea curentului electric continuă.
Atunci, ministrul rus de Externe Dmytro Kuleba a declarat că „generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de 48 de ore” pentru a alimenta instalația respectivă.
Reamintim că operatorul ucrainean Ukrenergo a anunțat că centrala dezafectată de la Cernobîl a rămas fără curent electric și nu mai poate răci combustibilul nuclear folosit, existând pericolul să fie eliberate substanțe radioactive.