Multe farmacii şi-au epuizat deja rezervele de pastile de iod, după ce oamenii îngroziţi de o explozie dintr-un poligon militar s-au înghesuit să cumpere tabletele care diminuează efectele expunerii la radiaţii. Greenpeace atrage atenţia ca nivelul radiaţiilor a crescut de 20 de ori peste limita normală în zona poligonului din nordul Rusiei.
Locuitorii din două oraşe din nordul Rusiei îşi procură pastile de iod folosite pentru diminuarea efectelor expunerii la radiaţii, după un accident misterios produs într-un poligon militar din apropiere, scrie presa locală, citată vineri de Reuters. Ministerul rus al Apărării a oferit puţine detalii despre acest accident, afirmând doar că două persoane au fost ucise şi şase rănite în urma exploziei unui motor de rachetă cu propulsie lichidă.
Potrivit presei ruse, incidentul s-a produs joi la centrul de teste Nionoks, care face parte din baza navală rusă de la Marea Albă, în apropiere de oraşul Severodvinsk, în regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei). Acest centru a fost creat în 1954 pentru teste cu rachete balistice şi de croazieră cu lansare de pe mare. Deşi Ministerul rus al Apărării a declarat iniţial că nu au fost eliberate substanţe chimice toxice în atmosferă şi că nu s-au înregistrat creşteri ale nivelului radiaţiilor, primăria din Severodvinsk a anunţat că, în jurul orei locale 11:40, senzorii sistemului automatizat de monitorizare a radiaţiilor şi condiţiilor meteorologice din acest oraş au înregistrat o creştere pe termen scurt a nivelului de radiaţii, nivelul de radioactivitate revenind ulterior la normal.
Greenpeace susţine că, potrivit datelor departamentului local al Ministerului Situaţiilor de Urgenţă, nivelul radiaţiilor ar fi crescut de 20 de ori peste normal pe o rază de 30 de kilometri în jurul poligonului militar Nionoks. Website-ul 29.ru afirmă că a aflat o farmacii din zonă că mulţi oameni au întrebat despre pastile cu iod, prin urmare multe farmacii şi-au epuizat stocurile de iod.
Nu a fost oferită nicio explicaţie despre motivul care ar fi determinat ca explozia acelui motor de rachetă cu propulsie lichidă să provoace o creştere a nivelului radiaţiilor. Un ofiţer al forţelor navale a declarat cotidianului Kommersant, sub acoperirea anonimatului, că explozia rachetei ar fi putut provoca o scurgere de combustibil toxic. Pe de altă parte, autorităţile au închis navigaţiei pentru o lună o zonă din Golful Dvina de la Marea Albă, de asemenea fără să precizeze motivul.