Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a declarat, în cadrului unei conferințe de presă online, că aliații ar trebui să acționeze rapid pentru a descuraja Moscova, subliniind că Rusia ar putea oricând porni un atac. Declarațiile sale vin în contextul în care mișcările de trupe ruse îngrijorează întregul Occident.
Ucraina îi îndeamnă pe aliați să acționeze rapid. Moscova ar putea oricând porni un atac
„Ar fi mai bine să se acţioneze acum, nu mai târziu”, pentru „a reţine Rusia”, a declarat ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba în cadrul unei conferinţe de presă online, notează France Presse.
Potrivit presei internaționale, Dmitro Kuleba a spune că armata rusă a comasat aproape 115.000 de militari pe flancul său vestic, dar și în Crimeea și în restul teritoriului aflat sub controlul separatiștilor proruși din estul Ucrainei.
„Ceea ce vedem este foarte serios. Rusia a desfăşurat o amplă forţă militară lângă frontiera ucraineană. Aceasta include tancuri, sisteme de artilerie, sisteme de război electronic, forţe aeriene şi navale”, a spus ministrul Kuleba.
Ucraina va riposta pentru a-și apăra pământul
De asemenea, ministrul ucrainean a declarat că o invazie rusă ar putea avea loc ”cât ai clipi din ochi”, subliniind, totodată, că Ucraina va ”riposta”.
„Suntem hotărâţi să ne apărăm pământul. Ţara noastră a devenit mult mai rezistentă şi armata noastră este incomparabil mai puternică decât era în 2014”, a subliniat el, spune sursa anterior citată.
Mișcările de trupe rusești au determinat Statele Unite ale Americii, NATO și Uniunea Europeană să emită constant îngrijorări, în timp ce nu este o exclusă o nouă agresiune a Rusiei așa cum s-a întâmplat în 2008 (împotriva Georgiei) și 2014 (împotriva Ucrainei).
De partea cealaltă, Kremlinul neagă informațiile potrivit cărora Rusia s-ar pregăti de un atac, însă face presiuni pentru un summit între președintele Vladimir Putin (Rusia) și președintele Joe Biden (SUA).
Ce își dorește, de fapt, Rusia
Christian Science Monitor spune că acumularea de trupe este menită să susțină cerințele clare pe care Vladimir Putin le-a transmis Ucrainei și Occidentului. Analiștii spun că ceea ce își dorește Rusia sunt acele garanții permanente că țări precum Ucraina și alte state foste sovietice nu vor adera la NATO și vor rămâne neutre, așa cum a fost Finlanda în timpul Războiului Rece.
Scopul desfășurării trupelor este de a pune pe gânduri oficialii de la Kiev și din Occident cu privire la preocupările tot mai mari ale Moscovei, spun ei.
„Se pare că Putin vrea să deschidă un nou capitol, pentru a obține, în sfârșit, acceptarea, din partea Occidentului, că extinderea NATO este moartă și îngropată”, spune Fyodor Lukianov, editor ”Russia in Global Affairs”, o revistă de politică externă de la Moscova.