„Toate informațiile care există din ultimele zile, de astăzi chiar, arată că, din contră, avem o agravare a situației și dislocările de trupe și material duc la concluzia că este posibilă o invazie a trupelor Federației Ruse. Deci, situația este una de gravitate maximă în această zonă, dacă la un moment dat se spunea că nu sunt iminente atacurile, astăzi toate datele din teren arată că am putea să vorbim despre o iminență în aceste zile a unui război”, a spus miercuri seara Vasile Dîncu, la TVR.
„În principiu, toate analizele pe care le face NATO, și le facem și noi, spun că în acest moment este exclus un război pe teritoriul României, pentru că este exclus un conflict militar între NATO și Rusia”, a declarat ministrul Apărării.
Rusia nu va ataca o țară NATO
„Nu cred că Rusia, în afară de unele lucruri pe care vrea să le rezolve pe terenul fostului URSS, într-o utopie de reîntregire a Rusiei Ecateriei a 2-a sau a lui Petru cel Mare, nu cred că se poate întâmpla să atace o țară NATO și acest lucru să ducă la un conflict generalizat”, a mai spus Vasile Dîncu.
Ministrul a făcut apel la cetăţeni „să stea liniştiţi” cu privire la posibilitatea unui atac din partea Rusiei.
„În domeniul militar, experţii militari ştiu foarte bine care este echilibrul sau dezechilibrul de forţe la un moment dat. Putin a amplasat 150.000 de soldaţi la graniţa Ucrainei, atât cât i-ar putea permite, spun specialiştii, să desfăşoare pe teritoriul Ucrainei o bătălie pentru o anumită perioadă, pentru că nu se ştie cât ar putea să reziste aici.
De aceea, nu e cazul, indiferent de ceea ce încearcă să impresioneze preşedintele Vladimir Putin, nu e cazul să ne gândim în acest moment, la nivelul societăţii civile, la nivelul cetăţenilor, la o asemenea posibilitate. Evident că această posibilitate e luată în calcul, dar mi se pare total improbabilă în acest moment. Eu cred că oamenii pot să stea liniştiţi din acest punct de vedere”, a spus Vasile Dîncu.
Ce consecințe ar avea războiul Rusia-Ucraina asupra României?
„Sunt alte consecinţe ale unui război în zonă care pot însemna suferinţă şi pierderi şi în România, dar nu pierderi de vieţi omeneşti. Pierderi în ceea ce priveşte resursele de energie, noroc că nu suntem dependenţi 100% de Rusia, cum sunt alte ţări, sau nici într-un procent atât de mare. Poate fi bulversată activitatea băncilor datorită blocajului şi poate fi afectat comerţul, de exemplu, cu Rusia. Există şi comerţ românesc în Rusia. Nu este atât de mare, nu avem relaţiile atât de extinse cu Rusia, dar există. (…) Poate fi bulversată, de exemplu, prin războiul electronic, activitatea unor instituţii, pentru că în domeniul acesta, al războiului electronic, nu poţi opri la graniţă atacurile de genul acesta. Dar acestea nu sunt consecinţe care ar putea să pună viaţa oamenilor în pericol”, a declarat ministrul Vasile Dîncu.