Pericol de tsunami în Marea Neagră
România poate fi afectată de tsunami în Marea Neagră din cauza cutremurelor subacvatice. În istorie au fost consemnate 22 de astfel de evenimente, majoritatea cauzate de cutremure mai mari de magnitudinea 6 grade pe scara Richter. De exemplu, pe 31 martie 1901, un cutremur de 7,2 în zona Shabla (Bulgaria) a generat un tsunami cu valuri de 4 metri, distrugând sudul Mangaliei și satele din apropiere.
Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) monitorizează și previne riscurile de tsunami în regiunea de coastă prin Observatorul Seismologic Dobrogea din Eforie. Deși România nu a avut tsunamiuri recente devastatoare, activitatea seismică din Marea Neagră reprezintă un risc real.
În urmă cu 11 ani, a fost implementat primul sistem de avertizare timpurie pentru tsunami în Marea Neagră, printr-un proiect colaborativ între mai multe institute de specialitate.
Cum se formează tsunamiurile?
Tsunamiurile se formează atunci când se produce un cutremur sub apă. Cutremurul are un punct de început numit focar, unde stâncile se rup și se formează primele unde seismice. Această energie din cutremur împinge apa în sus, peste nivelul mării. Acesta este momentul în care apare tsunamiul. La început, pe țărm, se poate observa cum apa se retrage mult, ca și cum ar dispărea brusc.
Cuvântul „tsunami” vine din japoneză, unde „tsu” înseamnă „port” și „nami” înseamnă „val”. Așadar, un tsunami este un „val de port”. Odată ce apa este împinsă în sus de cutremur, gravitația își face simțită prezența pe suprafața apei. Viteza unui tsunami depinde de cât de adâncă este apa: în ape adânci, tsunamiurile se mișcă mai repede, iar în ape mai puțin adânci, se mișcă mai lent.
De exemplu, un tsunami poate avea doar un metru înălțime în ape adânci, dar când se apropie de țărm, unde apa este mai mică, poate ajunge la înălțimi foarte mari.
În ultimul secol, tsunamiurile au ucis peste 250.000 de oameni, cele mai multe victime fiind în Asia. De exemplu, pe 26 decembrie 2004, un cutremur în Oceanul Indian a generat un tsunami care a omorât aproximativ 230.000 de oameni în 14 țări, fiind unul dintre cele mai mari dezastre din secolul XXI. Un alt exemplu notabil este cutremurul din Chile din 1960, care a provocat valuri de 25 de metri.