Cel mai înalt reprezentant pentru politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, trage un semnal de alarmă. Potrivit acestuia, Rusia a trimis peste 100 de mii de militari la granița Ucrainei și a Crimeii.
În acest context, el a subliniat faptul că este nevoie doar de o ”scânteie, care ar putea aprinde întreaga confruntare.
SUA a reacționat și ea în acest context. Rresponsabilii Pentagonului susțin că este vorba despre o masare a forțelor militare rusești chiar mai importantă ca în 2014, de dinaintea anexării Crimeii. Totodată, aceștia au mai precizat că spre deosebire alte dăți, acum nu este încă limpede că ar fi vorba doar despre manevre militare pentru ridicarea gradului de instruire și pregătire a trupelor.
Ministrul ucrainian de externe a precizat că nu exclude niciun scenariu, iar din partea liderului rus Vladimir Putin, orice este posibil. Totodată, Josep Borrell susține că ceea ce se întâmplă în prezent este cea mai mare desfășurare militară a armatei ruse, iar lucrurile sunt destul de îngrijorătoare.
„Este cea mai mare desfășurare militară a armatei ruse la granițele Ucrainei care s-a văzut vreodată. Este clar că este o chestiune de îngrijorare. Când desfășori atât de multe trupe, ei bine, o scânteie poate să apară aici sau acolo.”, a spus acesta.
Conflictul Ucraina-Moscova s-a reaprins
În ceea ce privește conflictul din estul Ucrainei cu separatiștii ruși susținuți de Moscova, acesta s-a reaprins în ultima vreme.
Ruslan Yarmoliuk, un corespondent aflat la fața locului susține că două drone au lansat mine anti-personal, chiar deasupra satului.
„Ocupanții ruși nu minează doar fortificațiile trupelor ucrainene, ci și localitățile aflate de-a lungul linei frontului. Azi-noapte, două drone au lansat mine anti-personal chiar asupra satului”, a spus acesta.
La rândul său, Josep Borrell a precizat că a primit explicațiile aduse de ministrul ucrainian și speră că această desfășurare de forțe va înceta în curând, în conformitate cu cererile adresate președintelui rus, Vladimir Putin.
„Ministrul (ucrainean) ne-a explicat cât au sporit pierderile armatei ucrainene comparativ cu aceeași dată a anului trecut. Și, în mod clar, este o situație foarte, foarte îngrijorătoare. Să sperăm că această desfășurare de forțe va înceta și, în conformitate cu cererile adresate președintelui Putin de către cancelarul Merkel și președintele Biden, printre alții, trupele vor fi retrase (de la granița cu Ucraina)”, a mai adăugat acesta.
De menționat este faptul că, pe lângă exprimarea temerilor în contextul asediului rusesc, Borrell a mai adăugat, după întrevederea virtuală cu miniștrii de externe din Uniunea Europeană, că nu există deocamdată planuri pentru înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei.