Țara noastră trăiește periculos. Pe lângă pandemia de coronavirus, criza economică se anunță și ea la fel de periculoasă. Problemele vin însă una după alta. Parcă nu se mai termină. Pe 6 decembrie vom avea alegeri parlamentare, în plină pandemie.

Pericol imens pentru România!

După ce alegerile locale s-au desfășurat fără probleme majore, președintele Klaus Iohannis spune că vom putea organiza și un scrutin parlamentar în auspicii cât de cât satisfăcătoare. Ce-i drept, ceea ce se află acum în Parlament nu mai reprezintă în niciun fel voința românilor.

În 2016, PSD a câștigat alegerile cu un monstruos 46%. Totul s-a facut însă țăndări de mult timp, iar socialiștii au pierdut alegerile următoare pe bandă rulantă. Cele europarlamentare din 2019, cele prezidențiale și cele locale din acest an.

Ce ne rezervă însă scrutinul din decembrie? Nu cumva este posibil să facem alegeri degeaba? Practic, configurația următorului Parlament ar putea să ducă la un blocaj și mai mare. Sondajele de opinie și calculele politice asta spun. Dacă nu vom avea parte de surprize de proporții în ziua votului, vom avea parte de un echilibru incredibil. Totul se va juca la doar câteva procente, iar intrarea sau neintrarea unor partide în Parlament va conta decisiv.

Toate calculele și sondajele spun că PNL va câștiga scrutinul din decembrie cu un scor de 30%-32%, aproape dublu de acel 18% din 2016. Liberalii ar fi urmați de PSD care după toate probabilitățile va avea un scor între 25% și maxim 28%. USR va reuși să obțină un maxim de 15%, față de 8% în 2015. Ei bine, și de aici încep calculele. Urmează partidele care tremură serios pentru intrarea în Parlament și în funcție de reușita acestora sau nu, aceste formațiuni pot ajuta la formarea de majorități.

Aici ne referim, în primul rând, la ProRomânia și PMP. ProRomânia a făcut orice, în speranța că va obține cinciul de trecere. A înghițit două partidulețe care singure nu aveau nicio șansă. Este vorba despre ALDE al lui Tăriceanu și formațiunea de nepronunțat a lui Ilan Laufer. Este clar că dacă partidul lui Ponta va reuși să ia 5%, se va alătura, cu chiuituri sau nu, celor de la PSD. Un total de până în 35%, asta în cele mai optimiste sondaje.

Al doilea partid care tremură și mai serios pentru prag este PMP. Formațiunea fondată de Traian Băsescu a avut parte de ajutorul serios al fostului președinte la ultimele două scrutine. Europarlamentare și locale. Acum, Băsescu nu mai e pe listă și 5% este incert pentru PMP. Practic, acesta este examenul de maturitate pentru al doilea partid de dreapta din România.

UDMR va reuși, ca de obicei, să ia 5% și să intre în Parlament. De aici însă încep calcule peste calcule. E clar, președintele Klaus Iohannis și-ar dori tot un Guvern PNL condus de către Ludovic Orban. Poate să facă însă PNL majoritate în Parlament? Dacă PMP nu intră-n Parlament e pericol mare pentru PNL. Ar fi în alianță doar cu USR, iar dacă s-ar aduna, ar fi undeva la 46% împreună, aproape de 51%, dar totuși departe. Cu 5% eventual al PMP majoritatea ar fi pe muchie, iar trădările ar arunca totul în aer. Marja de eroare pentru viitoarea majoritate sunt minoritățile, altele decât UDMR. Aceștia au votat mereu cu puterea.

UDMR iese din calcule pentru un viitor Guvern. Cel puțin după ultimele declarații războinice ale lui Rareș Bogdan. Europarlamentarul PNL a spus că UDMR poate ajunge la guvernare doar dacă îndeplinește o condiție. În fiecare dimineață, Kelemen Hunor, liderul acestora, trebuie să citească, cu voce tare, articolul 1 din Constituție. Deci, imposibil.

Conform acestor calcule, PNL și viitorul Guvern Orban vor avea o majoritate fragilă, dacă o vor avea. Instabilitatea USR, care, cu siguranță, își va dori portofolii importante, poate face ca negocierile să fie și mai dure.

De partea cealaltă, PSD, oricât și-ar dori, îi va fi și mai greu să facă o majoritate. În cel mai fericit caz, alături de ProRomânia s-ar duce undeva la un 33%. Și cooptarea UDMR nu ar aduce, nici pe departe o majoritate socialistă. Practic, echilibrul va domina viitorul Parlament. Într-o democrație consolidată, acest echilibru ar trebui să ne bucure, însă România e altceva. Ceva mult mai fascinant.

Practic, trădările și negocierile subterane vor duce la viitoare majorități. Mai mult, este posibil, mai mult ca oricând, ca în fiecare sesiune parlamentară din următorii patru ani să avem guverne picate la votul din Parlament. Asta pentru că majoritățile, oricum s-ar forma acestea, vor fi fragile și, în marea majoritate a timpului, vor fi doar pe hârtie.

Este posibil ca alegerile din decembrie mai mult să încurce decât să descurce ițele din Parlament. Nimic nu-i sigur, iar cifrele se pot modifica, dar nu decisiv. În afara acestor partide, altele nu au nicio șansă să intre. Practic, sunt șanse mai mari să pice un meteorit în România, Doamne ferește, sau să se descopere un vaccin perfect pentru coronavirus în următoarea săptămână decât să intre în Parlament partide ca PER, PRM, PNȚCD, iar lista poate continua cu toate partidulețele neparlamentare.