Pericol în magazinele din România! Aceste alimente ar putea dispărea de la raft: „Situația a ajuns inadmisibilă”

magazin alimentar

SURSA FOTO: Dreamstime

Asociația Forța Fermierilor avertizează că s-ar putea ca porcul și carnea de pasăre să dispară de pe rafturile magazinelor. Oamenii spun că scumpirea gazelor naturale și a energiei electrice periclitează fermele din România.

Asociația Forța Fermierilor atrage atenția asupra impactului negativ pe care scumpirea gazelor naturale și a energiei electrice îl are asupra fermierilor din țara noastră. În prezent, doar 25% din carnea de porc proaspătă din magazinele noastre provine din producția internă.

Carnea de porc dispare din magazine în 2022

Asociația Forța Fermierilor anticipează că în jumătate de an vom cumpăra doar carne de porc importată.

„Am fi singurul stat din UE care nu își asigură nici măcar un kilogram de carne din producția internă. În sectorul pasăre, situația este diferită, dar la fel de dramatică. Aici aveam singura zonă de producție unde România își acoperea din producția internă peste 90% din consum. În jumătate de an, această performanță va fi istorie.”, a informat Asociația Forța Fermierilor.

Fermierii au explicat că în sectorul zootehnic gazele naturale sunt esențiale în procesul de producție. Fermele trebuie să ventileze spațiului și să mențină o temperatură constantă pentru purcei și găini.

„Nu se gândește nimeni cum își poate continua activitatea un sector esențial pentru securitatea alimentară a României”, au spus oamenii.

Sunt solicitate măsuri de sprijin pentru fermierii din România

Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor, a solicitat Guvernului implementarea unor măsuri de sprijin pentru producătorii de carne de porc și de pasăre. De asemenea, acesta susține că majorarea prețurilor la gaze și electricitate este nejustificată.

„Situația a ajuns inadmisibilă. Chiar vrem să nu mai avem zootehnie în România? Să aducem toată mâncarea de afară? Cu o creștere de costuri de 6-7 ori la electricitate și gaze, producătorii din zootehnie vor intra în faliment în șase luni. Vom avea diminuări de producție chiar din februarie, când vor începe să vină la plată facturile majorate din ianuarie. Va fi un dezastru.

Serios, chiar nu se gândește nimeni cum își poate continua activitatea un sector esențial pentru securitatea alimentară a României cu creșteri de costuri pe o zonă esențială de 6-7 ori?

Solicităm Guvernului României să vină cu soluții pentru a mai putea vorbi de supraviețuirea sectorului de porc și pasăre în România. Iar companiilor de utilități, care efectiv își bat joc de antreprenorii români din zootehnie și industria alimentară, le transmit doar atât: Să vă fie rușine pentru inconștiența de a pune în pericol producția de carne în România! Sunteți niște asasini economici, asta sunteți!

Nu există nicio justificare economică pentru majorarea de tarif pentru un produs sau serviciu furnizat de 6-7 ori de la o lună la alta. Pur și simplu nu există, mai lăsați-ne cu abureala!”, a declarat Vlad Macovei.

Deficit al balanței comerciale de 3 miliarde de euro în 2022

Deja fermierii anticipează un deficit al balanței comerciale cu produse agroalimentare de minim 3 miliarde de euro în acest an, dacă nu se vor implementa măsuri de susținere al sectorului zoothenic din țară.

„În condițiile în care nu se vor găsi soluții pentru ca producătorii români de carne de pasăre și porc să plătească facturi rezonabile pentru consumul de gaz și energie electrică, esențial pentru unitățile de producție, vom asista, în 2022, la o deficit al balanței comerciale cu produse agroalimentare de minim 3 miliarde de euro, față de 2 miliarde cât se preconizează pentru 2021. Deficit care înseamnă că acești bani, în loc să rămână în țară, să circule în economie națională, vor ieși din România și vor asigura profiturile străinilor. Pe spatele consumatorului român și cu afectarea gravă a securității alimentare naționale.”, s-a precizat într-un comunicat de presă.