"Sperăm că alegerile vor fi organizate aşa cum s-a convenit şi noi vom recunoaşte, bineînţeles, rezultatele", a declarat Lavrov într-un interviu realizat de cotidianul rus Izvestia.
"Sperăm că exprimarea poporului va fi liberă şi că nimeni nu va încerca să o perturbe din exterior", a adăugat el.
Potrivit șefului diplomației ruse, aceste alegeri care trebuie să aibă loc în cele două "republici" proclamate de separatişti în estul Ucrainei "vor fi foarte importante pentru legitimizarea autorităţilor". "Este vorba despre unul dintre punctele cele mai importante ale acordului de la Minsk" privind instaurarea unui armistiţiu în Ucraina, încheiat la 5 septembrie cu participarea Rusiei, a apreciat Lavrov.
Pe de alta parte, un diplomat ucrainean de rang înalt, citat de AFP spune că sprijinul Moscovei pentru alegerile organizate duminica viitoare de separatişti în estul Ucrainei "subminează procesul" de pace.
"Intenţia Rusiei de a recunoaşte acest scrutin subminează detensionarea şi procesul de pace, slăbind în acelaşi timp încrederea în ea însăşi, în calitate de partener internaţional sigur", a declarat pentru AFP Dmitro Kuleba, un oficial de rang înalt din Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe.
"Rusia se grăbeşte să recunoască un lucru care nu are nici o legătură cu alegerile. De aceea nu merită aşteptate alte reacţii din partea Ucrainei sau a comunităţii internaţionale", a adăugat Kuleba.
La rândul Vladimir Putin declară că Moscova şi Kievul trebuie să-şi apere prietenia. „Rusia şi Ucraina trebuie să păstreze tradiţiile de fraternitate care unesc cele două popoare, a declarat marți preşedintele rus, cu ocazia comemorării a 70 de ani de la eliberarea Ucrainei de sub ocupaţie nazistă, relatează RIA Novosti în pagina electronică.
"Părinţii şi bunicii noştri au apărat împreună, cu devotament şi curaj, libertatea şi independenţa patriei noastre. Noi trebuie să păstrăm cu grijă tradiţiile de prietenie şi ajutor reciproc pe care ei ni le-au lăsat", se arată într-o telegramă de felicitare a liderului rus, difuzată de serviciul de presă al Kremlinului.
Putin consideră că este "extrem de important" ca generaţiilor tinere să li se insufle "valorile patriotice" şi să se contracareze "orice tentativă de a renaşte ideologia nazistă, de a alimenta ura interetnică şi de a falsifica istoria noastră comună".
Liderul de la Kremlin a precizat de asemenea că îi doreşte "poporului frate" ucrainean "pace şi prosperitate".
Adjunctul secretarului general al NATO Alexander Vershbow afirmă că Rusia va rămâne izolată până va respecta din nou regulile şi suveranitatea altor naţiuni.
„Rusia este un exemplu în care cooperarea cu NATO nu a condus la pace şi securitate şi va rămâne izolată până când va începe să respecte din nou regulile şi suveranitatea altor naţiuni”, a declarat adjunctul secretarului general al NATO la Seul, citat într-un comunicat.
"Rusia trebuie să ştie că este izolată" până când se va conforma regulilor şi va "respecta suveranitatea altor naţiuni, inclusiv dreptul acestora de a-şi alege singure destinul", a spus Vershbow, evocând criza ucraineană.
"Deşi putem indica mai multe puncte luminoase în cooperarea NATO cu Rusia, tabloul este foarte sumbru azi", a subliniat el, citând "aducerea păcii în Balcani, lupta împotriva terorismului şi a proliferării" înarmării ca exemple pozitive ale acestei cooperări.