Reacţia pieţelor la criza politică din Turcia subliniază capacitatea şocurilor interne de a afecta percepţia investitorilor privind solvabilitatea unei ţări, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings
Moneda turcească şi-a continuat luni scăderea, atingând un nou minim record în raport cu dolarul, investitorii fiind preocupaţi de scandalul de corupţie care afectează imaginea Guvernului condus de Recep Tayyip Erdogan, dar şi de decizia Rezervei Federale americane de a-şi reduce stimulentele.
Luni, lira turcească s-a tranzacţionat la 2,1947 lire pentru un dolar, faţă de 2,1774 lire pentru un dolar vineri, după ce s-a depreciat cu 17% în cursul anului 2013. Începând cu data de 17 decembrie, moneda turcească şi bursa de la Istanbul suferă de pe urma unui scandal de corupţie care vizează mai mulţi oficiali guvernamentali. Scandalul afectează imaginea premierului Recep Tayyip Erdogan, înaintea alegerilor locale din luna martie şi a celor prezidenţiale din luna august 2014.
Aceste evoluţii nu vor afecta ratingul suveran al Turciei, ‘BBB minus’, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară. Dependenţa de intrările nete de capital şi prin urma vulnerabilitatea la încrederea investitorilor reprezintă slăbiciuni ale ratingului Turciei, care sunt compensate de declinul datoriei guvernamentale, sistemul bancar solid şi sectorul privat dinamic, apreciază Fitch.
Investitorii consideră că Turcia este una dintre cele mai vulnerabile economii emergente faţă de decizia din luna decembrie a Rezervei Federale de a-şi diminua programul de achiziţie de obligaţiuni. Până acum, Fed cumpăra lunar obligaţiuni guvernamentale în valoare de 85 de miliarde de dolari însă, începând din această lună, acest program va începe să se restrângă treptat, ceea ce înseamnă că investiţiile pe pieţele emergente se vor reduce.
Turcia are un deficit de cont curent mare şi depinde de intrările de dolari fie din partea fondurilor, fie a companiilor pentru a putea să-şi finanţeze deficitul