Pericol la granița României. Tánczos Barna, ministrul Mediului, a lansat avertismentul momentului în cursul zilei de duminică, 5 iunie, după ce a anunțat că în Ucraina are loc o poluare inimaginabilă. Cum va afecta acest lucru România?
Tánczos Barna, ministrul mediului, a venit recent cu un mesaj de Ziua Mondială a Mediului în care spune că omenirea trebuie să înțeleagă că este inadmisibil ca în timp ce investițiile uriașe în tehnică militară sunt în continuare o prioritate, finanțările pentru dezvoltarea tehnologiilor ecologice stagnează sau sunt chiar inexistente.
Avertismentul lui Tanczos Barna
Ministrul Mediului Tánczos Barna spune că în acest an Ziua Mondială a Mediului se suprapune cu Rusaliile Catolice.
„Am sărbătorit și anul acesta la Șumuleu Ciuc, împreună cu sute de mii de pelerini, una dintre cele mai mari sărbători creștine, iar motto-ul pelerinajului a fost <pace și bunătate>. Dacă nu este pace, nu doar oamenii, ci și natura suferă. În Ucraina are loc o poluare inimaginabilă a mediului, mor sute de delfini în Marea Neagră, ard combinate chimice și nu trece săptămâna fără vești îngrijorătoare privind centralele nucleare”, a scris duminică ministrul pe Facebook.
Acesta a mai transmis că tema din acest an a Zilei mondiale a mediului, „Un singur Pământ”, subliniază nevoia unui mod de viață sustenabil în armonie cu natura și ne transmite că este nevoie să acționăm urgent, la nivel global, pentru protejarea planetei.
„Îmi doresc ca omenirea să înțeleagă că este inadmisibil ca în timp ce investițiile uriașe în tehnică militară sunt în continuare o prioritate, finanțările pentru dezvoltarea tehnologiilor ecologice stagnează sau sunt chiar inexistente în multe țări și continente”, a mai spus Tánczos Barna.
Centralele nucleare, adevăratul pericol din Ucraina
În opinia fizicianului Silviu Gurlui cel mai mare risc reprezentat de războiul din Ucraina are legătură cu centralele nucleare de pe teritoriul acestui stat.
Dincolo de obligativitatea de a le proteja de atacuri, bombardamente sau orice alt pericol extern, cei care le gestionează trebuie să aibă „condiții adecvate de muncă. Normele de securitate sunt precise și de profunzime și e nevoie de oameni care să le poată îndeplini. Comunitatea științifică și mediul politic trebuie să găsească o formulă de protejare a zonelor strategice care au nevoie de siguranță maximă”, atrage atenția Silviu Gurlui.
În primele zile ale lunii martie, angajații de la centrala de la Zaporojie, capturată de forțele Rusiei, lucrau cu arme îndreptate asupra lor, potrivit oficialilor ucraineni din domeniul nuclear, citați de CNN.
Comunitatea științifică trebuie să asigure un organism neutru care să protejeze centralele nucleare, insistă Silviu Gurlui.
„Accidentele care pot apărea la acestea au urmări ce nu pot fi îndreptate”, spune el atrăgând atenția și asupra centralei de la Cernobîl, care a rămas fără conectare la rețeaua de energie în 9 martie. Orice agresiune, de orice tip ar fi, asupra unei centrale nucleare aduce riscuri majore, conchide Silviu Gurlui.