Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) avertizează că Vladimir Putin ar putea să atace Republica Moldova. Ei susțin că Rusia ar putea încerca să invadeze țara, dacă războiul din Ucraina s-ar termina în favoarea sa.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) este de părere că Rusia ar putea încerca să invadeze Republica Moldova, dacă războiul din Ucraina s-ar termina în favoarea sa. Totuși, o invazie terestră sau navală ar fi imposibilă în momentul de față, cât timp Kievul rezistă, scrie ISW.
ISW este de părere că Rusia ar putea încerca să invadeze Republica Moldova
Potrivit ISW, propagandiștii ruși din Republica Moldova promovează narațiuni asemănătoare celor folosite pentru a justifica incursiunea din Ucraina.
În acest context, președintele din Rusia și-ar putea„ abandona eforturile de a soluția conflictul transnistrean pe cale diplomatică”.
În schimb, ar putea să plănuiască o invazie pe scară largă a Moldovei.
Strategii americani sunt de părere că amenințarea unei invazii rusești în Republica Moldova prin Ucraina este extrem de redusă în momentul de față.
Totuși, condițiile actuale se pot schimba în viitor, spune ISW. Potrivit institutului, condiții din viitor ar putea permite Rusiei „ să invadeze și să ocupe mai mult din Moldova decât o face în prezent în Transnistria”.
„Viitorul Moldovei ca stat independent și suveran este direct legat de rezultatul războiului Rusiei în Ucraina și afectează planificarea NATO pentru apărarea flancului său estic”, notează ISW.
Strategii susțin că Rusia ar putea să invadeze Republica Moldova
Experții ISW atrag atenția că ajutorul occidental acordat atât Ucrainei, cât și Moldovei este vital pentru capacitatea acestor state de a rezista influenței și agresiunii Rusiei și de a împiedica forțele ruse să amenințe NATO.
De asemenea, strategii susțin că Rusia ar putea să invadeze Republica Moldova, dacă va învinge în Ucraina.
În cazul unei încetări a focului, rușii ar putea stabili linii de comunicare cu Transnistria prin reluarea zborurilor din Rusia deasupra spațiului aerian ucrainean, susține ISW.
Acest lucru ar permite Moscovei să își consolideze forțele și mijloacele în regiunea separatistă pentru viitoare operațiuni militare împotriva Moldovei.
Totodată, ocuparea militară a Crimeei și a regiunii Herson ar crește posibilitatea ca Rusia să fie capabilă să își reconstituie forțele pentru a invada și ocupa cu succes întreaga Moldovă din Ucraina.
Conform ISW, o invazie a Moldovei devine și mai probabilă în cazul în care Rusia va ocupa în viitor regiunile Nikolaiev și Odesa.
„Cât timp Ucraina rezistă, Rusiei îi va fi greu să invadeze Republica Moldova. Nici cei 1.500 de soldați ruși din Transnistria nu îi sunt de mare ajutor acum și, tocmai de aceea, Moscova e foarte interesată de războiul hibrid la care se pricepe foarte bine. Și a încercat deja să destabilizeze Chișinăul, aruncând cu bani prin acoliții săi ca Ian Șor pentru a influența votul la prezidențiale și referendum”, notează ISW.
Kremlinul a profitat de enclava sa militară de lungă durată din Transnistria
ISW avertizează și că Moscova a profitat de enclava sa militară de lungă durată din Transnistria și de legăturile politice și economice aprofundate din Moldova pentru a împiedica integrarea occidentală a țării și va continua să facă acest lucru.
„Rusia și-a sporit, de asemenea, în mod semnificativ legăturile cu regiunea autonomă moldovenească Găgăuzia începând cu martie 2024. Politicianul moldovean de opoziție Ilan Șor, pro-Kremlin, sancționat de SUA, a fost parte integrantă a extinderii operațiunilor de influență malefică a Rusiei în Moldova, în special în Găgăuzia. Aceste legături de lungă durată și tot mai strânse oferă Kremlinului multiple instrumente prin care să influențeze societatea și politica moldovenească – și europeană”, arată ISW.