Alertă la nivel European, după ce Ucraina a raportat un caz, la un copil de un an și jumătate, cu o boală considerată eradicată în Europa din 2002. Este vorba despre ”poliomielită”, despre care se știa că nu mai există pe teritoriul continentului de aproape 20 de ani.
Ministerul sănătății din Ucraina a confirmat cazul și din informațiile apărute până acum, copilul provine din regiunea Rivne Oblast, situată în apropiere de granița cu Belarus.
Totodată, el a mai precizat că în momentul de față, cel mic este internat la spital, primind diagnosticul de ”simptome de paralizie”. ”Boala este cauzată de un derivat al tulpinii vaccinale a poliovirusului de tip 2 (Sabin 2)”, a transmis ministerului sănătății, printr-un comunicat de presă, citat de Euronews.
În ceea ce privește reația părinților, se pare că deși li s-a porpus vaccinarea copilului lor, împotriva acestei boli, aceștia ar fi refuzat din motive religioase.
”Părinții au refuzat în mod deliberat vaccinările din cauza convingerilor lor religioase”, au mai comunicat reprezentanții ministerului sănătății din Ucraina.
Reacția OMS în fața noii boli
De menționat este faptul că, la scurt timp după depistarea acestui caz și reprezentanții OMS au reacționat. Astfel, aceștia au comunicat că vor interacționa cu oficialii din Ucraina pentru a examina evoluția infecției.
”OMS colaborează îndeaproape cu autoritățile sanitare din Ucraina și cu partenerii noștri din cadrul Inițiativei globale de eradicare a poliomielitei pentru a stabili dacă a existat vreo transmisie locală și pentru a evalua riscul circulației locale ”, a declarat Catharina de Kat de la Biroul regional al OMS pentru Europa.
Totodată, în anul 2015, tot în Ucraina au mai fost rapotate dou ăcazuri de poliomelită, tot la doi copii. Era vorba despre un copil de 10 luni și la unul de patru ani, iar atunci Organizația Mondială a Sănătății (OMS) comunica că acesta a fost primul focar din Europa, din ultimii cinci ani.
Amintim faptul că situația din Ungaria este oarecum similară cu cea din România. Foarte multe persoane sunt sceptice în legătură cu vaccinarea și totodată nu au încredere în guvernul lor în special odată cu debutul pandemiei de coronavirus.
Acest lucru este confirmat și de rata de infectare și cea a deceselor, care este în continuă evoluție și în țara vecină. Totodată, la fel ca și în România, Guvernul din Ucraina a fost acuzat de o lansare slabă a campaniei de vaccinare, din cauza procentului de imunizare foarte mic. Doar 14% din populație s-ar fi vaccinat până acum.