Pericol major pentru România. George Scutaru, CEO al New Strategy Center, a făcut un anunț îngrijorător în plin război în Ucraina. El a arătat ce s-ar putea petrece în viitorul apropiat în contextul războiului din Ucraina și a detaliat care ar fi cel mai prost scenariu în care s-ar putea găsi țara noastră.
Potrivit lui Scutaru, în acest moment toată atenția se concentrează pe ziua de 9 mai și pe eventualul anunț făcut de Vladimir Putin privind declararea oficială a războiului în Ucraina. Chiar dacă au fost afirmații din partea purtătorului de cuvânt de la Kremlin că acest lucru nu se va întâmpla este, însă, foarte posibil să asistăm la o mobilizare generală, este de părere acesta.
„Putin are nevoie ca economia Rusiei să treacă la economie de război. Are nevoie de mobilizarea rezerviștilor și în ultimele săptămâni, dacă se urmărește cum evoluează retorica și propaganda rusă, Rusia accentuează faptul că de fapt se află în război cu NATO și cu SUA, nu cu Ucraina.
Este modalitatea prin care Putin încearcă să explice cercul militar pe care îl are și faptul că de 70 de zile se află în război cu Ucraina, când acest război ar fi trebuit să fie încheiat de mult timp, conform planificării inițiale. De aceea se merge pe această idee a patriei în pericol, a unei confruntări între două blocuri”, a arătat George Scutaru.
George Scutaru: Coșmar strategic pentru România: Ar deveni stat de facto cu graniță cu Rusia
În opinia sa, Vladimir Putin încearcă să recreeze imaginea unei parități între Rusia și SUA, cel puțin pentru publicul rus, și să-și asigure susținerea populară pentru următoarea etapă a războiului, care înseamnă, în viziunea rusă, nu doar concentrarea pentru ocuparea Donbasului.
„În acest moment, aproape toată regiunea administrativă a Luganskului este ocupată, însă rușii au mari probleme în ceea ce privește Donețkul, dar cel mai probabil ei se vor concentra pentru zona litorală, către Nicolaev Ucraina și, cel mai probabil, și către gurile Dunării.
Acesta ar fi lucrul care reprezintă în mod direct un coșmar strategic pentru România, fiindcă România ar deveni stat de facto cu graniță cu Rusia. Această situație, dacă se va întâmpla, va fi în urma unei confruntări care cred că va fi mult mai mare decât ceea ce a, văzut la Mariupol”, a explicat Scutaru.
Cum se va poziționa Rusia față de Republica Moldova
El a explicat că lupta pentru Odesa va fi una deosebit de sângeroasă, însă rușii nu își pot permite să distrugă Odesa cum au distrus Mariupolul, pentru că Odesa reprezintă ceva cu totul special pentru sufletul sovietic, pentru imagologia sovietică și pentru ruși inclusiv.
„Putem să asistăm la un asediu cam cum a fost asediul Leningradului, care să dureze destul de mult, asta neîmpiedicând ca rușii să se ducă inclusiv spre Transnistria. Întrebarea este cum se vor poziționa față de Republica Moldova și față de Transnistria. Transnistria a fost ținută în acest război înghețat cu Republica Moldova tocmai pentru a împiedica orice succes al unei apropieri a Moldovei față de România, față de Uniunea Europeană și potențial și față de NATO”, a comentat CEO al New Strategy Center.
El a explicat că pentru prima dată se va pune problema în care Rusia va avea un coridor terestru cu Transnistria și atunci pot fi mai multe scenarii.
Pericol major în plin război în Ucraina
„Reactivarea acelui referendum din 2006, când 98% din cei care au votat în Transnistria s-au pronunțat pentru independență, dar și pentru o posibilă unificare cu Rusia. Și vedeți că rușii țin foarte mult la așa zisul suport popular, deci avem referendumul din Crimeea care a justificat anexarea.
Vedeți că încearcă să pregătească un plebiscit în zona Hersonului pentru crearea unei republici a Hersonului căreia să îi recunoască independența. Deci avem posibilitatea recunoașterii acelui referendum, sau pur și simplu o decizie a autorităților separatiste de la Tiraspol de a se unifica cu o nouă entitate care poate să apară. Vă aduc aminte că în 2014 a existat scenariul creării noii Rusii, o entitate statală la litoralul Ucrainei, care să înglobeze zona litorală a Ucrainei”, a arătat Scutaru.
El a avertizat și asupra variantei în care Rusia să nu se mulțumească cu Transnistria și să încerce să anexeze și Republica Moldova.