Pericol lângă România. Se pregătește o invazie, susțin experți citați de CNN

Avertismentele vin pe fondul îngrijorării internaționale tot mai mari cu privire la posibilitatea reînceperii unui război în Europa de Est, relatează Forbes.

Citând surse care cunosc tacticile Moscovei, CNN a raportat că rușii au mutat infrastructura care ar furniza trupe pe linia frontului timp de șapte până la zece zile și ar putea aduce întăriri timp de o lună.

Asta după ce mai mulți diplomați americani și o serie de oficiali occidentali au avertizat că această consolidare a forțelor de către Rusia, de-a lungul graniței țării cu Ucraina, ar putea însemna că o invazie este iminentă, deși nu e clar ce intenționează să facă președintele rus Vladimir Putin cu aceste trupe.

Kievul acuză o campanie de propagandă

Rusia a negat că intenționează să atace Ucraina, dar a cerut să nu i se permită fostei țări sovietice să intre în NATO. De altfel, Putin a declarat că va fi foarte îngrijorat de instalarea sistemelor de arme în apropierea Rusiei, dacă Ucrainei i se va permite să facă parte din Alianță.

Oficialii de la Kiev susțin că Rusia încearcă să dea vina pe Ucraina printr-o campanie de „propagandă” și că regimul ucrainean încearcă să-și folosească armata pentru a recuceri zonele separatiste din est, controlate de vorbitorii de limba rusă, lucru pe care Kievul îl neagă.

Armata ucraineană intenționează să adauge noi ambarcațiuni militare de patrulare la Marea Neagră, pe care le are din SUA, precum și mai multe rachete antitanc.

Nici SUA, nici Occidentul nu s-ar băga pentru Ucraiana

„Nu știm dacă președintele Putin a luat decizia de a invada”, a afirmat secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, după ce a vorbit cu ministrul de Externe din Letonia. „Știm că își pune în aplicare capacitatea de de a face acest lucru în scurt timp”, a precizat Blinken.

El a avertizat însă că Rusia va fi lovită de sancțiuni economice fără precedent dacă ar alege să invadeze Ucraina.

Cu toate acestea, subliniază Forbes, nici America, nici alte forțe occidentale majore, nu par dornice de o implicare militară semnificativă, în cazul izbucnirii unui conflict.

Războiul dintre forțele separatiste din Ucraina și Rusia se derulează sub ochii Occidentului din 2014, când Moscova a anexat Peninsula Crimeea. Dar o invazie rusă pe scară largă a Ucrainei ar reprezenta o escaladare majoră a conflictului. Majoritatea tensiunilor se concentrează în jurul regiunii Donbass, din estul Ucrainei, care este situată de-a lungul graniței cu Rusia.

O mare parte din regiune este formată din vorbitori de limbă rusă și etnici ruși, care s-au mutat pentru a-și declara independența față de Ucraina în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea. De atunci, continuă tensiunile în regiune, separatiștii susținuți de Rusia încercând să obțină autonomia față de Ucraina.