Ministerul Dezvoltării a cerut Guvernului să sprijine Primăria Sectorului 4
S-a cerut ajutorul Guvernului pentru a se repara planșeul de beton, care susține toată infrastructura din acea zonă.
Ministerul Dezvoltării arată în nota de fundamentare că „se impun o serie de lucrări de intervenție pentru a evita un eventual colaps al structurii”.
Încă din 2013, autoritățile vorbeau despre stadiul avansat de degradare a planșeului din Piața Unirii. Planșeul, construit deasupra râului Dâmbovița, permite circulația rutieră în zonă.
Planșeul din Piața Unirii, într-o stare avansată de degradare. Ce măsuri ar trebui să fie luate
O expertiză recentă a confirmat starea avansată de degradare a planșeului. Mai mult decât atât, în studiu se arată că trebuie luate măsuri urgente pentru că ar putea fi pusă în pericol viața și integritatea fizică a cetățenilor, în condițiile în care ar exista riscul ca, în perioada următoare, acest planșeu să cedeze, dacă autoritățile nu intervin de urgență.
Ce variante iau în calcul specialiștii? Fie aceea de a intra în reparații colosale, de consolidare, fie ca planșeul să fie demolat și construit de la 0. Aceasta a doua variantă ar fi mai ieftină și mai rapidă, spun specialiștii, însă pe de altă parte se estimează că lucrările colosale ar putea dura până la cinci ani, perioadă în care niciun autovehicul nu ar mai putea să circule prin Piața Unirii. Iar traficul din zonă ar fi total dat peste cap, în condițiile în care vorbim despre o zonă extrem de aglomerată.
Prin Piața Unirii circulă zilnic mii de autovehicule, iar sub acest planșeu se află stația de metrou
Primăria Sectorului 4 nu a avut până în acest moment buget pentru lucrări de asemenea amploare. Tocmai de aceea Ministerul Dezvoltării cere de la bugetul de stat peste 760 de milioane de lei pentru a demara lucrările la planșeul de la Piața Unirii.
Pe de altă parte, Primăria Sectorului 4, cea care a și renovat pasajul subteran din Piața Unirii, ar dori înălțarea acestuia astfel încât să nu mai existe restricții de circulație și să poată intra prin pasaj și mașinile înalte, de mare tonaj.
Planșeul Unirii, construit în anii ‘30, acoperă albia râului Dâmbovița, între intersecția dintre strada Căldărari și strada Halelor și bulevardul Dimitrie Cantemir.