Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat, vineri, că Republica Moldova ar trebui să se abțină de la acțiuni ostile. Declarațiile sale vin după ce autoritățile de la Chișinău au interzis mai multe însemne rusești.
Pericol la granița cu România! Rusia amenință Republica Moldova: Să se abțină
Vineri, în cadrul unei declarații de presă, Maria Zaharova a precizat că Rusia se așteaptă ca Republica Moldova să se abțină de la acțiuni care dăunează relațiilor bilaterale.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe se referă la deciziile Chișinăului de a interzice panglica Sf. Gheorghe, folosirea simbolurilor Z și V și difuzarea canalelor TV rusești, scrie deschide.md.
”La 7 aprilie, parlamentul Republicii Moldova a adoptat amendamente la codul serviciilor media audiovizuale. Acestea prevăd interzicerea difuzării de programe și filme produse în țări care nu au ratificat Convenția europeană a televiziunii transfrontaliere, printre care și Rusia. La 14 aprilie, Parlamentarii moldoveni au aprobat modificări la codul privind infracțiunile care impun amenzi sau muncă forțată pentru folosirea atributelor și simbolurilor „agresiunii militare”, inclusiv „steaguri și panglici colorate, simboluri, insigne și alte semne similare”, care includ „panglica bicoloră negru-oranj”, adică a Sf. Gheorghe. Acum se așteaptă semnarea acestor modificări de către președintele republicii”, a declarat aceasta.
Ea a mai adăugat că speră ca ”bunul simț să prevaleze în conducerea republicii și partea moldovenească se va abține de la acțiuni care dăunează relațiilor cu Rusia”.
Acțiunile Republicii Moldova nu corespund cu cuvintele conducerii țării
Maria Zaharova a mai spus că acțiunile Republicii Moldova arată opusul declarațiilor făcute de conducerea țării, amintind că autoritățile de la Chișinău au precizat că țara rămâne un stat neutru și partener cu Rusia.
”Conducerea Republicii Moldova și-a declarat în repetate rânduri angajamentul față de statutul neutru al republicii, respectul pentru drepturile și interesele tuturor locuitorilor săi, parteneriatul pragmatic și reciproc avantajos cu Rusia. Ultimele inițiative legislative adoptate de Parlamentul Republicii Moldova nu corespund cu aceste declarații, la fel cum nu corespund și alți pași ai Chișinăului. Acestea includ, în special, măsuri restrictive împotriva presei ruse care operează în Moldova, sprijinul necondiționat pentru eforturile Statelor Unite și ale aliaților săi de a îndepărta Rusia din organizațiile internaționale, complicitatea autorităților moldovenești cu privire la acțiunile anti-ruse care au loc de o lună încoace la ambasada Rusiei la Chișinău și încurcând activității acesteia”, a mai declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.